Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi az az attitűd-dinamika?

Mi az az attitűd-dinamika?

Figyelt kérdés

Legyen olyan kedves és valaki válaszoljon mert agyvérzést kapok már!!!!!

Ide írtam, mert itt sokan írnak.

Köszönöm!

2014. jún. 24. 16:51
 1/5 anonim ***** válasza:
Az attitűdök egymásra gyakorolt hatását hívják attitűddinamikának. A személyek akkor érzik kiegyensúlyozottnak magukat, ha egymáshoz kapcsolódó attitűdjeik között nincs ellentmondás. A felszínre kerülő ellentmondásokat megpróbálják (legtöbbször a kevésbé ellenálló attitűdök megváltoztatása révén) feloldani. Az attitűddinamika, az attitűdváltozás kérdésével foglalkoznak az ún. konzisztencia elméletek: az egyensúlyelmélet, a kongruitáselmélet és a kognitív disszonancia elmélete. A vonzalom is egyfajta pozitív attitűd, amelyekkel más személyek iránt viseltetünk, így érvényesek rá az attitűd jellemzői és az attitűddinamika szabályszerűségei. Az attitűd hatékony megváltoztatásának kérdéseivel foglalkoznak a meggyőző közléssel, a tömegkommunikáció hatásaival és a propagandával kapcsolatos kutatások. A meggyőzés hatásossága függ a közlő személy presztízsétől és hitelességétől, az üzenet megformálásától és a befogadó kiinduló meggyőződésétől és intelligenciájától. Függ azonban attól is, hogy a befogadó mennyire érdekelt az adott témában, és az üzenetet mennyire alaposan dolgozza fel. A felszíni feldolgozással befogadott üzenetek elsősorban az érzelmekre, míg az alaposan feldolgozottak az értelemre hatnak. Az attitűdök tartós viszonyulások lévén azonban ellenállást mutatnak a változtatási törekvésekkel szemben.
2014. jún. 24. 16:54
 2/5 YuY válasza:

attitűd - szemlélet

dinamikát nem hiszem, hogy magyarázni kell

szerintem szemléletváltás, vagy szemléletalakulás, formálódás akar lenni, persze szövegkörnyezet függő :)

2014. jún. 24. 16:54
 3/5 A kérdező kommentje:
Kicsit megkésve, de köszönöm a válaszokat!:)
2014. aug. 20. 01:35
 4/5 A kérdező kommentje:
Főleg az első,ami nagyon hasznos volt:)
2014. aug. 20. 01:36
 5/5 anonim ***** válasza:

örülök ha neked hasznos volt, én nem nagyon értem miről is van szó

de a google-t jól tudom használni :D

1. voltam

2014. aug. 20. 02:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!