Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Esszéknél/szakdolgozatoknál...

Esszéknél/szakdolgozatoknál azt is meg kell hivatkozni, amit már régóta tudsz?

Figyelt kérdés
Ilyesmire gondolok, hogy pl. tudom, hogy a tatárjárás 1241. április 11-én volt, de már általános iskolában is tudtam és fogalmam sincs melyik könyvben vagy melyik tanártól. Vagy pl. hogy a csuklóban tojásízület van. Vagy hogy Jung a libidót Freuddal ellentétben nem szexuális eredetűnek tartotta, hanem egy energiának, ami más területekre is kiterjed. Ezt is nagyon rég tudom, és fogalmam sincs, honnan. Az ilyeneknek akkor utána kell nézni és találni kell egy hivatkozást, vagy beleírhatom hivatkozás nélkül?

2014. jún. 11. 19:11
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Már csak is javasolt lehet, mert nem biztos, hogy olyan jól emlékszel, de pl. évszámnál nem olyan fontos.
2014. jún. 11. 19:37
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Azokat a tartalmakat, amiket már tananyagként meg kellett tanulnod, nem kell hivatkoztatni, mert azt illik tudnod. Hanem a más forrásból felhasznált részek forráshelyét kell megjelölni. Pl. hozzáolvastál, interneten, könyvekben, szaklapokban szerzett információk, adatok stb.
2014. jún. 11. 19:45
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszi az eddigi válaszokat! Ment a zöld kéz! :)
2014. jún. 11. 19:52
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Azokat az információkat kell lehivatkozni, amiket mástól veszel át, amikről tudni lehet, hogy magadtól biztosan nem tudnád. A nagyon köztudott információkat nem kell, de amit magadtól nem tudnál már leírni (és ezt a szakdolgozat bírálói is tudják, hogy magadtól nem tudtad volna), azt le kell egy szakdolgozatban.

Pl. azt, hogy 1241. április 11-én volt a muhi csata, nem kell lehivatkozni, azt sem, hogy kik között zajlott, kik voltak a hadvezérek, mert ezeket mindenki tudja, köztudott dolgok. De ha mondjuk leírod a csata menetét, akkor én azt egy szakdolgozatban már lehivatkoznám, mert én magamtól biztos nem tudom, valakitől el kellett olvasnom. Lehet, hogy több kutató több szempontból leírta már a csata menetét, lehet, hogy viták vannak arról, hogy mi is történt pontosan, ezért ha egy konkrét szerzőtől olvastad el, akkor azt illik lehivatkozni.

Ha meg valaki kikutatta, hogy Batu kán pöttyös alsógatyát viselt, azt már főleg le kell hivatkozni, de ezt már biztosan tudod te is. :)

Egyébként szerintem az esszéknél ez lazábban működik, ott csak a nagyon speciális információkat szokták lehivatkozni. Az esszé nem tudományos műfaj (legalábbis, ha a történettudomány szemszögéből nézzük), inkább irodalmi, és inkább a saját gondolatait írja le az ember, ezért az esszéknél kevesebb hivatkozást szoktam látni (ha viszont megjelenik az esszé, és más szellemi tulajdonát hivatkozás nélkül felhasználod, az is bűncselekmény).

Szóval bonyolult dolog ez, hogy mit kell lehivatkozni, de ha olvasol tanulmányokat/esszéket, és írsz is ilyen dolgokat (akár egyetemen szemináriumi dogákat is) egy idő után kifejlődik valamilyen "érzék" hozzá, mit kell és mit nem. Egyébként a tanárok is segítenek, ha őket kérdezed meg. :)

2014. jún. 12. 12:22
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszi szépen! :)
2014. jún. 12. 12:31
 6/7 anonim ***** válasza:
Ezzel a problémával én is szembesültem, szóval jogos a kérdésed. Bennem az keltett egész pontosan kételyt, hogy mi van akkor, ha nekem van egy saját meglátásom és később észreveszem a szakirodalomban, hogy XY szerző is pont így gondolta. Írtam a konzulensemnek és azt válaszolta, hogy ha ilyenbe futok bele, akkor fogalmazzam bele a parafrázisba, hogy "ahogy a szakirodalom is említi" és a végén zárójelesen hivatkozzak a szerző nevével, kiadás évével (Kovács, 2001). Szóval én így csináltam. Azt mondta a konzulensem, hogy akkora cirkuszok vannak ugye mostanság a plágium körül, hogy inkább hivatkozzak le mindent, nehogy véletlenül is felmerüljön a plágiumgyanú :(
2014. jún. 15. 19:03
 7/7 A kérdező kommentje:
Igen, én is ezért kérdeztem, mert szinte már mindenre rá lehet fogni. :/ Köszi, hogy leírtad a tapasztalataid ezzel kapcsolatban. Majd ezekre is odafigyelek!
2014. jún. 16. 22:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!