Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mennyire nehéz az informatikus...

Mennyire nehéz az informatikus szakma?

Figyelt kérdés
informatikusnak szeretnék menni, utána pedig tervezem hogy tovább 'fejlesztem' valami komolyabbra. mennyire lehet nehéz? Dunaújvárosba, a Rudas középiskolába szeretném letenni az informatikust, érettségivel

2014. jún. 8. 10:44
 1/9 anonim ***** válasza:
83%
Ha egyetemre tervezel menni, akkor inkább egy jó gimnáziumot válassz.
2014. jún. 8. 10:59
 2/9 anonim ***** válasza:

Nem értek egyet Wampával. Szerintem az egyetem elején sokat segít, ha a középiskolában már tanultál programozást, persze csak akkor, ha nem a 'Hello World!'-ig jutsz el a négy év alatt. A másik dolog, hogy a történelem, magyar meg ének meg biosz meg mittudjaménmi tantárgyakkal nem kell annyit foglalkoznod, mint egy gimiben. (persze ha ezek is érdekelnek, akkor gimi)

G.

2014. jún. 8. 11:38
 3/9 A kérdező kommentje:
Nem tudom hogy egyetemre mennék-e, viszont főiskolára szeretnék menni! itt a Rudasba, 4+1 évet kell tanulnom, és kapok érettségit, + egy szakmát. és utána szeretnék elhelyezkedni valami egyszerűbb helyen, és tovább menni főiskolára estin.
2014. jún. 8. 11:47
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Informatikuson belül mi?

Kb olyan, mintha az érdekelne, mennyire nehéz az "orvos" szakma? Holott ég és föld különbségek lehetnek a szakágak között...

Ugyanígy az informatikus és informatikus között is akkora különbség van, mint ide Mekka..

Szóval elsőnek döntsd el, a számítógép melyik része is érdekel téged :)

2014. jún. 8. 12:11
 5/9 A kérdező kommentje:
milyen választási lehetőségek vannak? ennyire nem merültem még bele. amit meg is fizetnek
2014. jún. 8. 12:12
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Összegészében saját - én is informatikus vagyok (hálózati rendszergazda, de ha kell programozok is) - és informatikus ismerőseim tapasztalatai alapján azt mondom: ne legyenek illúzióid.

Nem olyan szakma ez (mindig), hogy kényelmesen leülök, és nyugodtan lenyomok pár gombot, és dől a lé.

Ott vannak az egységsugarú felhasználók, akik azt hiszik, hogy csak be kell nyomni pár gombot és máris működik minden - miközben a valóság sokkal dúrvább - és ha ez nem történik meg - lehetőleg azonnal - akkor idegbeteg módon képesek viselkedni.

Ott vannak a nem informatikai vezetők (munkatársak), akik képtelenek megérteni, hogy mi a munkaköröd (nem, nem a főnök kislányának a beadandó dolgozatának a megszerkesztése; és nem, nem az irodai kávéfőző masina szervizelése); hogy miért szükségesek azok a drága berendezések/beruházások (igen, a szerverszobába KELL az a klíma, KELL a biztonsági mentés, KELL a backup-sáv); vagy hogy nem, nem ülsz mindig otthon is a gép előtt (ha az előtt ülsz, akkor sem mindig a céges dolgokkal foglalkozol 24/7 üzemben).

A stressz, a megfelelési kényszer, a folyamatos - céltalan - pörgés könnyen kiégéshez vezethet; a mozgásszegény életmód (már ha irodában/ülőmunkát végezve dolgozol) a nem megfelelő táplálkozás, a monitor hosszú idejű bámulása kihatással lehet egészségedre.

Nem elkedvetleníteni akarlak, csak figyelmeztetni: nem (mindig) egy leányálom - pláne kis hazánkban és környékén, ahol azért még mély a digitális szakadék.

2014. jún. 8. 15:41
 7/9 A kérdező kommentje:
köszönöm a hasznos választ, a kérdésem még az lenne, hogy megfizetik-e az informatikusokat, vagy az annál feljebb lévő szakmákat? és ha igen, hogy?
2014. jún. 8. 17:16
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, mit csinálsz, és mennyire jó vagy benne (eltekintve a csókos melóktól, de azok mindenhol kivételt képeznek).

(előre jelezném: ezek saját tapasztaltok, ismerősök tapasztalatai)

Alaphelyzetben erősen szakmától függ. Egy informatikai tech-supportost legtöbb helyen éppen minimálbér felett szokták fizetni. Informatikusok dolgoznak boltokban is, elsősorban akik hardverhez értenek - itt már erősen boltfüggő, minimálbértől 200e nettóig (ismerősi körben, biztos van máshogy is).

Itt vannak átfedések: szoftveres téren is lehet boltban dolgozni, adatmentés, rendszertelepítés, de ők általában ugyanúgy hardverhez is értenek, és, legtöbbször foglalkozhatnak vevőkkel is. Bérezés kb ugyanaz.

Következő fokozat a rendszergazdák: itt már nagyon erős megoszlás van, az alap, nem is annyira rendszergazdától (aki intézi a felhasználók hülye dolgait, és kb tech-supportnak tartják a cégnél) egészen odáig, akik a szervertermek működését, felügyeletét látják el - így a bérezés is nagyon széles sávon mozog a minimálbértől fel a fél millió nettóig.

Következő terület a programozók, amik között, mint ahogy az előbb felsoroltaknál is, van hatmillió szakterület, ahol kemény átfedések is vannak. Fizetések is nagyon keményen megoszlanak, a 100e-től akár több milliós fizetésig felhúzhat - de itt nagyon-nagyon keményen számít a szakértelem, az ismert nyelvek értéke, ledolgozott évek, stb-stb.

És még ezek is átfedik egymást, én dolgoztam nagykerben programozóként miközben az árut is én vettem át, mert közben raktárvezető voltam... :D

De, ami fontos: az informatika, ha nem érdekel, PISZOK UNALMAS. Ha unod és nem hoz lázba, akkor kb a gyártósori munkához lehet hasonlítani. Látszólag csinálod ugyanazt újra és újra és újra. És mindezek tetejébe folyamatos fejlődést vár el, mivel ez a terület valóban napi szinten változik: nincs egy olyan szakiránya sem, ahol nem kéne folyamatosan továbbképezni magad - ez pedig elhivatottság nélkül piszok sz@r.

És mindezek tetejébe, ha nem követed a változásokat, pillanatok alatt lemaradsz - és nem fognak megfizetni érte :)

2014. jún. 8. 20:37
 9/9 A kérdező kommentje:
Engem nagyon érdekel az informatika. lázba is hoz. nem tudom hogy mennyit fog változni 10 esetleg 20 év múlva, de jelenleg érdekel.
2014. jún. 9. 13:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!