Mennyire nehéz az informatikus szakma?
Nem értek egyet Wampával. Szerintem az egyetem elején sokat segít, ha a középiskolában már tanultál programozást, persze csak akkor, ha nem a 'Hello World!'-ig jutsz el a négy év alatt. A másik dolog, hogy a történelem, magyar meg ének meg biosz meg mittudjaménmi tantárgyakkal nem kell annyit foglalkoznod, mint egy gimiben. (persze ha ezek is érdekelnek, akkor gimi)
G.
Informatikuson belül mi?
Kb olyan, mintha az érdekelne, mennyire nehéz az "orvos" szakma? Holott ég és föld különbségek lehetnek a szakágak között...
Ugyanígy az informatikus és informatikus között is akkora különbség van, mint ide Mekka..
Szóval elsőnek döntsd el, a számítógép melyik része is érdekel téged :)
Összegészében saját - én is informatikus vagyok (hálózati rendszergazda, de ha kell programozok is) - és informatikus ismerőseim tapasztalatai alapján azt mondom: ne legyenek illúzióid.
Nem olyan szakma ez (mindig), hogy kényelmesen leülök, és nyugodtan lenyomok pár gombot, és dől a lé.
Ott vannak az egységsugarú felhasználók, akik azt hiszik, hogy csak be kell nyomni pár gombot és máris működik minden - miközben a valóság sokkal dúrvább - és ha ez nem történik meg - lehetőleg azonnal - akkor idegbeteg módon képesek viselkedni.
Ott vannak a nem informatikai vezetők (munkatársak), akik képtelenek megérteni, hogy mi a munkaköröd (nem, nem a főnök kislányának a beadandó dolgozatának a megszerkesztése; és nem, nem az irodai kávéfőző masina szervizelése); hogy miért szükségesek azok a drága berendezések/beruházások (igen, a szerverszobába KELL az a klíma, KELL a biztonsági mentés, KELL a backup-sáv); vagy hogy nem, nem ülsz mindig otthon is a gép előtt (ha az előtt ülsz, akkor sem mindig a céges dolgokkal foglalkozol 24/7 üzemben).
A stressz, a megfelelési kényszer, a folyamatos - céltalan - pörgés könnyen kiégéshez vezethet; a mozgásszegény életmód (már ha irodában/ülőmunkát végezve dolgozol) a nem megfelelő táplálkozás, a monitor hosszú idejű bámulása kihatással lehet egészségedre.
Nem elkedvetleníteni akarlak, csak figyelmeztetni: nem (mindig) egy leányálom - pláne kis hazánkban és környékén, ahol azért még mély a digitális szakadék.
Attól függ, mit csinálsz, és mennyire jó vagy benne (eltekintve a csókos melóktól, de azok mindenhol kivételt képeznek).
(előre jelezném: ezek saját tapasztaltok, ismerősök tapasztalatai)
Alaphelyzetben erősen szakmától függ. Egy informatikai tech-supportost legtöbb helyen éppen minimálbér felett szokták fizetni. Informatikusok dolgoznak boltokban is, elsősorban akik hardverhez értenek - itt már erősen boltfüggő, minimálbértől 200e nettóig (ismerősi körben, biztos van máshogy is).
Itt vannak átfedések: szoftveres téren is lehet boltban dolgozni, adatmentés, rendszertelepítés, de ők általában ugyanúgy hardverhez is értenek, és, legtöbbször foglalkozhatnak vevőkkel is. Bérezés kb ugyanaz.
Következő fokozat a rendszergazdák: itt már nagyon erős megoszlás van, az alap, nem is annyira rendszergazdától (aki intézi a felhasználók hülye dolgait, és kb tech-supportnak tartják a cégnél) egészen odáig, akik a szervertermek működését, felügyeletét látják el - így a bérezés is nagyon széles sávon mozog a minimálbértől fel a fél millió nettóig.
Következő terület a programozók, amik között, mint ahogy az előbb felsoroltaknál is, van hatmillió szakterület, ahol kemény átfedések is vannak. Fizetések is nagyon keményen megoszlanak, a 100e-től akár több milliós fizetésig felhúzhat - de itt nagyon-nagyon keményen számít a szakértelem, az ismert nyelvek értéke, ledolgozott évek, stb-stb.
És még ezek is átfedik egymást, én dolgoztam nagykerben programozóként miközben az árut is én vettem át, mert közben raktárvezető voltam... :D
De, ami fontos: az informatika, ha nem érdekel, PISZOK UNALMAS. Ha unod és nem hoz lázba, akkor kb a gyártósori munkához lehet hasonlítani. Látszólag csinálod ugyanazt újra és újra és újra. És mindezek tetejébe folyamatos fejlődést vár el, mivel ez a terület valóban napi szinten változik: nincs egy olyan szakiránya sem, ahol nem kéne folyamatosan továbbképezni magad - ez pedig elhivatottság nélkül piszok sz@r.
És mindezek tetejébe, ha nem követed a változásokat, pillanatok alatt lemaradsz - és nem fognak megfizetni érte :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!