Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha nem lenne magma, és évtized...

Ha nem lenne magma, és évtizedekig ásnánk lefele, akkor ki tudnánk lyukadni egy másik földrészre?

Figyelt kérdés
Ez csak egy feltevés! Tehát, ha csak puha föld lenne a Föld közepében és rengeteg ideig ásnánk, akkor fizikailag el tudnánk jutni a Föld másik pontjára? Nem tudom, hogy érthető-e a kérdésem?...

2014. máj. 13. 20:06
1 2
 1/16 anonim válasza:
Jah xD elvileg. de biztos megfulladnál a föld alatt. Amikor kicsik voltunk tesómmal elkezdtünk ásni hàtha kijutunk alulról az ûrbe, de egy fél méter utàn abbahagytuk
2014. máj. 13. 20:52
 2/16 A kérdező kommentje:
De én nem úgy értem, hogy bírnánk-e ásni, hanem, hogy tegyük fel lenne levegőnk, meg rengeteg időnk, akkor el tudnánk jutni, tehát a gömb alakú Föld lehetővé tenné?
2014. máj. 13. 21:01
 3/16 anonim válasza:
De még ott a gravitáció is, ami a Föld közepe felé húz. De ha az se lenne, akkor valószínû
2014. máj. 13. 21:39
 4/16 A kérdező kommentje:
Nincs itt köztünk természettudós? Nagyon érdekelne a téma!
2014. máj. 13. 21:47
 5/16 anonim ***** válasza:
59%
Persze, ha minden nehezítő körülménytől eltekintünk, nyilván át lehetne fúrni a földet és kilyukadni a túloldalán. De ugye kezdeni kellene valamit a magmával, a hőmérséklettel, levegőt kellene lepumpálni az aknába, a kiásott földet meg kijuttatni onnan, olásokat kiküszöbölni. A gravitáció is gondot okozna. A maghoz közeledve akár több G is hathat rád, amit a szervezeted nem biztos, hogy tolerál.
2014. máj. 13. 23:29
 6/16 A kérdező kommentje:
Kösz, nagyjából meg is kaptam a választ! Egyébként mit gondoltok, hogy ki lehetne iktatni a magmát, tehát olyan fúrópajzzsal menni, hogy kiküszöböljük? És a gravitációt valahogy? Előző válaszoló tudnál erre válaszolni?
2014. máj. 14. 10:17
 7/16 anonim ***** válasza:

A maghoz közeledve a gravitáció nem nő, hanem csökken. A középpontban zérus. (Feltéve, hogy nem nehezedik rád a teljes feletted lévő levegő és földmennyiség, ami az extrém nyomást okozná a valóságban.) Félút után pedig visszahúzna, a végén felfelé kellene ásni.

A mag hőmérséklete 6-7000 C fok, a nyomás meg minimum 1 milliószorosa a felszíni légköri nyomásnak. Jelenleg nem hiszem, hogy létezik technika, amivel megvédhető lenne odalent egy ember, vagy akár csak egy berendezés.

2014. máj. 14. 10:44
 8/16 A kérdező kommentje:
Az 5-öst nem én pontoztam le!
2014. máj. 14. 11:50
 9/16 A kérdező kommentje:
Tényleg, erre nem is gondoltam, hogy felfele is kell ásni. De lehetne ilyen szerkezetet építeni? Szerintem fejlett annyira a tudomány. Nem tudja valaki, hogy a Mag című film hasonló dologról szól?
2014. máj. 14. 11:54
 10/16 Warren Scott ***** válasza:
100%

Nemrég láttam egy dokumentumfilmet (fent van youtube-on is) a vonatok fejlődéséről illetve a közlekedés jövöjéről.

Ebben szó volt róla, ha nem közvetlenül a magon keresztül fúrnának járatot, haem a forróbbfolyékony részt elkerülve egy nagyon enyhe ívben, akkor gyakorlatilag kb 45 perc alatt lehetne eljutni a túloldalra vonattal, ha a kész járat légüres és a surlódást minimálisra csökkentik.

A szerelvényt félútig gyorsítana a gravitáció, a járat közepét elhagyva pedig fokozatosan fékezné, így minimális energia befektetéssel lehetne A pontból B pontba jutni.

Hasonló eljárást láthatsz a Total Recall (Emlékmás) c. film 2012-es remake változatában.

2014. máj. 14. 15:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!