Van olyan kétértelmű szó ami ugyanazt is jelentheti?
Ez csak absztrakcióval lehetséges. A Föld nevű bolygó sem csak földből áll, hanem vízből, emberekből meg traktorokból. Tehát, amit mondasz az csak úgy lehetséges, ha elhagyunk bizonyos részeket a jelentésből.
Például van a zebra szó. Az is lehet állat vagy egy útfestés. Ha az útfestésből elhagyjuk az utat, a zebrából meg elhagyjuk az élőlényt, akkor ugyanazt kapjuk, ami konkrétan a fekete-fehér csíkok.
A kérdésed viszont nem ez, hanem azt kérdezed, hogy milyen esetekben fordul az elő, hogy a két jelentés összeér, tehát van valami kapcsolat, ami logikusságot ad neki. Pl. a sír szó is ilyen, hiszen a sírnál sírni szoktak. Lesről les. Angolban ez például nem működik ilyen jól, mert ők bármilyen tárgyból igét tudnak képezni, ezért a kő és a kövez ugyanazzal a szóval van megjelenítve(stone). A távirányító egyik eleme a gombok mellett az elem.
Én sem nagyon értem, mire gondol a kérdező, de van egy ötletem:
"összetör" , "széttör".
Még egyszer. Egy szó jelenthet két eltérő dolgot, ekkor mondhatjuk, hogy kétértelmű, de nem ugyanazt jelenti. Egy dolgot jelölhet két szó, amelyek ugyanazt jelentik.
A bolygó a Föld, nagy kezdőbetűvel. A nyelv szeret egyszerűsíteni, ezért a bolygó anyagát ugyanazzal a szóval illeti: föld. Ha eltekintünk attól, hogy nagy vagy kicsi a kezdőbetű, akkor a föld két jelentéssel bír, egyfelől jelenti az összességet, mint égitestet, másfelől annak anyagát. Hasonló a helyzet a nappal, a napozás egyfajta pihenés, amelynek a lényege, hogy a nap nevű égitest süsse a bőrünket. Vagyis itt is az égitest nevét használjuk fel egy cselekvés megjelölésére éppen azért, mert azzal kapcsolatos. Ilyen az inga - ingázik is. Az inga ide-oda leng. Aki ingázik, két pont között közlekedik rendszeresen. Úgy csinál, mint az inga. Vagy ott a "ló". Ez egy állat, amelyet meg lehet ülni. A ló egy tornaeszköz, amelyet - kicsit tág fantáziával - a lóhoz hasonlítunk, mert hasonlóan mozgunk rajta, csak kézzel.
Lehet hülyén tettem fel a kérdést.Pl: a Föld nevű bolygón földet művelek.A Nap az fura lenne,hogy a Napon napozok:).Így érthetőbb?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!