Mit alkalmazzak borításnak hogy ellenálljon az űrbéli körülményeknek? Milyen védelmet kapjon az elektronika hogy ne károsodjon a világűrben?
Szerintem a folpack tökéletes lesz, de még biztosabb, ha alufóliába is becsavarod.
A rakéta hajtóanyagául pedig gyufafejeket javaslok.
Ejnye, Lóránt...
a védelmet még csak meg lehet oldani valahogyan.
De hogy viszed fel a világűrbe? Gyalog?
Elárulom: műholdat nem állítasz pályára modellrakéta hajtóanyaggal, egy porszemet sem fogsz vele.
A legmodernebb anyagokból építve és folyékony hidrogén/folyékony oxigén meghajtással is minimum 1 tonnás lenne a rakétád, mellesleg iszonyat nagy tudás lenne hozzá szükséges. Egyedül még senki nem csinált űrrakétát, ketten sem, hárman sem, én megpróbáltam ugyan ilyen fejjel.
Egyszer a NASA-nak volt egy pályázata, amiben apró műholdakat kilövő rakétát kellett volna kilőni, de megszüntették, mert nem volt olyan ember aki képes lett volna (azt hiszem kikötés volt, hogy nem a bejáratott nagy cégek csinálják, max. szponzorálhatják).
Amúgy Magyarországon nem fogsz megfelelő anyagokat találni a rakétádhoz amúgy sem. Nem tudom mit lőttek ki itt Mo-n, de tuti valami szuborbitális, max 20km-re felrepülő kacat volt. Nem akarok itt senkit lenézni, de ez távol áll attól, hogy valamit 200km magasan felgyorsíts 28500km/h-ra.
A kérdésre válasz:
Szükség lesz egy többrétegű hőszigetelésre először is (angolul Multi Layer Insulation), amit elkészíthetsz alufóliából is (de nem ajánlom). Helyette vagy boPET fóliát használj, amiből az életmentő fóliák is állnak. Arany színű az egyik oldala, ezüstös a másik. Esetleg használhatsz Kapton műanyagot alumíniummal bevonva.
Ezekből az anyagokból összeraksz mondjuk 15 réteget és elválasztod őket valamivel (esetleg valamilyen könnyű selyemhálóval, de használhatsz keményebb támasztékokat is, jó segítség ha ekkor az Integrated Multi Layer Insulationra keresel neten). A lényeg, hogy ez az anyag irtó jól szigetel vákuumban. Fontos: ne csináld a szondát légmentesre, mert kilövéskor kipukkad (vagy elszakad valahol), de ez részletkérdés.
Emellett használj a külső réteghez mondjuk Teflon szalagot, ami meggátolja, hogy a felső légkörben jelenlévő elemi oxigén károsítsa a burkolatot, ezt kívül belül akár a fontosabb alkatrészekre, főleg az elektronikánál.
Továbbá szükséges valamiféle földelés amihez nem nagyon értek, de a lényeg, hogy az űrben a műhold rendkívül feltöltődhet sztatikusan. Fontos meggátolni, hogy hatalmas potenciálkülönbségek keletkezzenek, különben azok a fontos elektronikán keresztül fognak kisülni.
Remélem segítettem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!