Az mitől van hogyha forró olajba vizet csepegtetek akkor az serceg meg fröcsköl?
!!!
Olajat hevítve, arra vizet öntve gyújtóbombaszerű hatást kapsz!
Ha hevített olajba vizet öntesz, akkor a vízvseppek felszíne azonnal felforr, nő a térfogata. Ha ez a vízcsepp az olajban válik gőzzé, akkor szétfröcsköli az olajat, ami kellő hő hatására begyullad. Ha ezt sok vízzel teszed, akkor ott nagy a baj, menekülj.
Gyújtóbomba:
Éghető anyagot, mondhatni porlasztanak, aztán a megfelelő keverési aránynál egy másodlagos gyújtóval begyújtanak.
Ha hiszed, ha nem ilyen elven nem csak porlasztott, éghető folyadék robban, de szlárd is.
Kísérlet:
Egy tölcsérhez csatlakoztass kompresszort. A tölcsért töltsd fel mondjuk liszttel. Termeld fel a nyomást a kompresszorban, majd ereszd rá a csatlakoztatott tölcsérre és a kellő pillanatban adj nekimgyújtást. Ha jól csinálod, egy autós gyújtógyertya bőven elég.
Az eredmény egy tűzcsóva.
Azt hitted a liszt nem gyúlékony. Ez végülis igaz. Viszont ha előteremted a megfelelő körülményt (ami egész egyszerű) akkor rájösz, hogy tévedtél!
Az első leírta az analógiát, ami működik.
Eddigi "eredményeim"
Liszt: durván robbanásveszélyes!
Apróra őrölt száraz kenyér: durván robbanásveszélyes!
Cappuchino por: durván robbanásveszélyes!
Instant kávé/teapor, apróra őrölve: durván robbanásveszélyes!
Nagyon finom fűrészpor: durván robbanásveszélyes!
Porrá tört szőlőcukor: durván robbanásveszélyes!
És még sok egyéb más is van!
A "durván" szót a megfelelő körülmélyek előállítása esetén értem.
Nem gondoltam volna, hogy elvileg nem gyúlékony anyagok ekkorát tudnak robbani, szóval okosan a meleg olaj+víz kombóval!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!