Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan lehetnék professzor?

Hogyan lehetnék professzor?

Figyelt kérdés
Nem vagyok kitűnő, de hajlandó vagyok keményen dolgozni. Szeretnék prof lenni . Gépészmérnök szakirányban. Azt mondják van érzékem a matekhoz meg fizikához.
2014. márc. 6. 19:43
 1/4 anonim ***** válasza:
Hogy hogy hogy? Sok tanulással. Doktori diplomával.
2014. márc. 6. 20:10
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

1. Felvesznek egyetemre, gépészmérnöki szakra, és le is diplomázol.

2. Diploma után jelentkezel egy megfelelő doktori iskolába, majd meg is szerzed a fokozatot.

3. Már a doktori iskola alatt is oktatod az egyetemistákat, és utána is folyamatosan részt veszel az egyetemi oktatásban. Legegyszerűbb esetben úgy, hogy egyetemi oktatói állásban helyezkedsz el.

4. Egyetemtől függően 4-5 évvel a fokozatszerzés után, amennyiben teljesíted a szükséges feltételeket, habilitációs eljáráson esel át.

5. Ezután már csak az egyetem/kar vezetésén múlik, hogy mikor neveznek ki egyetemi tanárrá, és már professzor is vagy.

2014. márc. 6. 21:43
 3/4 fGhw39-84th ***** válasza:

A valódi professzori kinevezést (köztársaság elnöke által kinevezett egyemi tanár) nagyon kevés egyetemi okató szerzi meg. A rendes "rangsor" így néz ki: tanársegéd, adjunktus, docens, egyetemi tanár (professzor) , professzor emeritusz. Az adjunktusi szintnek nincs különösebb követelménye, de a docenssé válának már feltétele a habilitáció. Nem vagyok benne biztos, de mintha rémlene, hogy a professzoroknak akadémiai doktorival ("nagydoktori") is rendelkeznie kell.

Szerintem a legtöbb egyetemi okató a docensként megy nyugdíjba, de vannak akik csak adjunktusi szintre jutnak. Az előmenetelnek szakmai és politikai aspektusai vannak. Különben az olyan nagy egyetemeken, mint az ELTE a professzorok száma tanszékenként ritkán éri el a 2-nél nagyobb számot, holott docensből lehet 6-7 simán.

2014. márc. 6. 21:55
 4/4 anonim ***** válasza:
Először szerezz diplomát, majd válassz ki egy tanszéket, és jelentkezz doktorandusznak. Ekkor már tanítasz is. Utána, ha elégedettek veled, akkor maradhatsz ott kutatni és tanítani.
2014. márc. 7. 11:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!