Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi történik ha plazma halmazál...

Mi történik ha plazma halmazállapot anyag érintkezik egy szilárd halmazállapot anyaggal?

Figyelt kérdés

2014. febr. 15. 13:23
 1/5 Silber ***** válasza:
100%
Függ a hőtartalmaktól, de én valószínűsítem, hogy ha a plazma elég nagy hőrtartalommal bír, akkor oly mértékben melegíti fel a szilárd anyagot (pl. fémet), hogy az elpárolog, majd az atomokról a magas energiabevitel miatt elektronok szakadnak le, így abból is plazma lesz.
2014. febr. 15. 14:32
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszi
2014. febr. 15. 14:45
 3/5 anonim ***** válasza:

"...ha a plazma elég nagy hőtartalommal bír..."

Ez a kulcsa a válasznak - mennyi-mennyi?

Most láttam a tv-ben, - Spektrum v. NatGeo - hogy egy ember megfagyna a Nap koronájában, a sokezer fokos plazmában, egy hősugárzástól védő pajzs mögött.

Ugyanis sokkal nagyobb lenne az ember hőkisugárzása, mint a nagyon ritka plazmától felvett hő... :D

2014. febr. 15. 17:23
 4/5 anonim ***** válasza:

Silber válaszához: igaz, abban az esetben, ha a plazma tömege jóval nagyobb mint a szilárd anyag tömege, és a plazma hőátadó-képessége elegendően nagy ahhoz, hogy a szilárd anyag meg tudjon olvadni és el tudjon párologni :)

Egyéb esetek:

- a szilárd anyag tömege nagyobb, így a plazmaállapotú anyag hűl ki, és tér vissza normál körülmények közötti halmazállapotába (szilárd, folyékony, légnemű).

- A szilárd anyag hővezető képessége elég nagy ahhoz, hogy ne tudjon megolvadni, ám a plazma hőmérséklete is elég nagy ahhoz, hogy fennmaradjon a plazmaállapot - ekkor semmi nem fog történni, a szilárd szilárd marad, a plazma meg plazma marad.

- A szilárd anyag reakcióba lép a plazmaállapotú anyaggal, ekkor bármi előfordulhat, az anyagok fajtájának, a nyomásnak és a hőmérsékletnek a függvényében.

Lehet hogy van még más variáció is, nekem ezek jutottak így hirtelen az eszembe.

2014. febr. 15. 23:30
 5/5 Silber ***** válasza:
Reakció? Ilyen magas hőmérsékleten nem maradnak az elektronok sem a helyükön hanem elhagyják az atomot, nemhogy molekulapályákra koordinálódnának. Persze lehet, hisz nem foglalkoztam sosem plazmatechnológiákkal, de igen szkeptikus vagyok a kérdést illetően.
2014. febr. 15. 23:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!