Mitől lehet az hogy egy baleset után az ember egy vagy több nyelven beszélt folyékonyan holott életében nem tanulta?
Még mielött vki azthinné hogy sok mesekönyvet olvasok. Nem, ez tényleg megtörtént már jópár emberrel a világon. Nézzetek utána ha érdekel.
Tehát Csoda vagy van ennek tudományos magyarázata és hogy-hogy képes ember beszélni oylan nyelveket amiket még nem is hallott?
Namármost, amit bemásoltál BBC-s linket, ott az áll szószerint, hogy:
"Az idegen nyelv szindrómát először a II. világháborúban ismerték fel, amikor egy légitámadásban megsebesült norvég nő erős német akcentussal kezdett beszélni. [...] Általában az akcentus nincs összefüggésben azzal, hogy a beteg milyen más idegen nyelvet ismer. Azt is megfigyelték, hogy a betegek idővel leszoknak az idegen akcentusról, amint az agy egészséges része átveszi a sérült agyterületek által..."
Tehát NEM lehetséges, hogy egy teljesen ismeretlen nyelven folyékonyan beszéljen a sérülést szenvedett illető! Sőt, az sem, hogy félig-meddig tanult nyelvet beszéljen.
Ellenben "...ezt az állapotot az agyban lévő apró sérülések idézik elő. Ilyenkor megváltozik a kiejtett mássalhangzók hossza, a hangzók zengése, és megváltoznak a különböző hangzók kiejtésére vonatkozó képességek is."
Szóval máshogy ejtett hangzókról van szó mindösszesen, ezért furának tűnik másoknak, és a lükebarom emberek meg képesek pl. a németes hangzású magyar beszédre azt mondani, hogy biztos német. Pedig nem az.
Én is hallottam erről, nem egy tudományos ismeretterjesztő műsorban. Ami nem jelenti azt, hogy igaz lenne, sok tudományosnak beállított műsor is képes meglehetősen tudománytalan dolgokat állítani, de azért mégsem egy Kacsa magazin állította. :)
Én nem hiszem el, hogy csak úgy a semmiből elkezd perfektül beszélni valamilyen nyelven. (Bár baleseteknél elég sok meglepő dolog történhet, gondoljunk csak a testenkívüliségre, vagy amit szintén több helyről hallottam, hogy születésétől vak beteg pontosan leírta a műtő kinézetét. Ki tudja, az agy végülis elektromos hullámokkal "dolgozik", elviekben nincs kizárva, hogy "befogja" más agy elektromos hullámait, és ezáltal mondjuk az illető nyelvén szólaljon meg. De ez csak egy merész feltételezés, és habár elképzelhető, hogy van ilyen, - pl az ikrek esetében is feltételezik - még nem bizonyították.) Az már hihetőbb, és szerintem ez állhat az egész mögött, hogy az ember akaratlanul is hall külföldi szövegeket rádióban, tévében, utcán, stb. és olyankor ezeket az emlékeket idézi fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!