Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mitől lehet az hogy egy...

Mitől lehet az hogy egy baleset után az ember egy vagy több nyelven beszélt folyékonyan holott életében nem tanulta?

Figyelt kérdés

Még mielött vki azthinné hogy sok mesekönyvet olvasok. Nem, ez tényleg megtörtént már jópár emberrel a világon. Nézzetek utána ha érdekel.

Tehát Csoda vagy van ennek tudományos magyarázata és hogy-hogy képes ember beszélni oylan nyelveket amiket még nem is hallott?

2009. dec. 8. 14:45
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Idegen akcentus nem egyenlő idegen nyelv folyékonyan való beszélésével. És nem is több akcentus, hanem egy bizonyos az ami fellelhető egy sérültnél.
2009. dec. 8. 16:46
 12/16 anonim ***** válasza:
93%
hát én már hallottam ilyet. (spektrumon vagy nationalon)volt egy pasi,akinek megműtötték az agyát,és mikor felébredt,egy furcsa nyelven kezdett beszélni. először nem tudták,hogy mi az a nyelv,aztán nyelvészeket hívtak,akik kiderítették,hogy olaszul beszélt,de úgy,ahogy pár száz éve beszélték. (előtte nem tudott olaszul)
2009. dec. 8. 17:08
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

Namármost, amit bemásoltál BBC-s linket, ott az áll szószerint, hogy:

"Az idegen nyelv szindrómát először a II. világháborúban ismerték fel, amikor egy légitámadásban megsebesült norvég nő erős német akcentussal kezdett beszélni. [...] Általában az akcentus nincs összefüggésben azzal, hogy a beteg milyen más idegen nyelvet ismer. Azt is megfigyelték, hogy a betegek idővel leszoknak az idegen akcentusról, amint az agy egészséges része átveszi a sérült agyterületek által..."

Tehát NEM lehetséges, hogy egy teljesen ismeretlen nyelven folyékonyan beszéljen a sérülést szenvedett illető! Sőt, az sem, hogy félig-meddig tanult nyelvet beszéljen.

Ellenben "...ezt az állapotot az agyban lévő apró sérülések idézik elő. Ilyenkor megváltozik a kiejtett mássalhangzók hossza, a hangzók zengése, és megváltoznak a különböző hangzók kiejtésére vonatkozó képességek is."

Szóval máshogy ejtett hangzókról van szó mindösszesen, ezért furának tűnik másoknak, és a lükebarom emberek meg képesek pl. a németes hangzású magyar beszédre azt mondani, hogy biztos német. Pedig nem az.

2009. dec. 8. 17:22
 14/16 anonim ***** válasza:

Én is hallottam erről, nem egy tudományos ismeretterjesztő műsorban. Ami nem jelenti azt, hogy igaz lenne, sok tudományosnak beállított műsor is képes meglehetősen tudománytalan dolgokat állítani, de azért mégsem egy Kacsa magazin állította. :)

Én nem hiszem el, hogy csak úgy a semmiből elkezd perfektül beszélni valamilyen nyelven. (Bár baleseteknél elég sok meglepő dolog történhet, gondoljunk csak a testenkívüliségre, vagy amit szintén több helyről hallottam, hogy születésétől vak beteg pontosan leírta a műtő kinézetét. Ki tudja, az agy végülis elektromos hullámokkal "dolgozik", elviekben nincs kizárva, hogy "befogja" más agy elektromos hullámait, és ezáltal mondjuk az illető nyelvén szólaljon meg. De ez csak egy merész feltételezés, és habár elképzelhető, hogy van ilyen, - pl az ikrek esetében is feltételezik - még nem bizonyították.) Az már hihetőbb, és szerintem ez állhat az egész mögött, hogy az ember akaratlanul is hall külföldi szövegeket rádióban, tévében, utcán, stb. és olyankor ezeket az emlékeket idézi fel.

2009. dec. 8. 23:10
 15/16 anonim ***** válasza:
41%
Ezt a baromságot... a születésétől fogva vaknak FOGALMA SINCS, hogy ha véletlenül elkezdene LÁTni, akkor mit látna. Mert soha nem látott, fingja nincs, mi hogy néz ki, milyen látási ingert hogy kell érzékelni. Nem véletlen, hogy a kisbabák csak néznek maguk elé, és követik a mozgó dolgokat, de fogalmuk sincs például a távolságról. Van egy nagy halom inger ami éri őket, és ezt évek alatt tanulják meg kötni a fogalmakhoz, és elhelyezni 3D-ben. Aki soha nem látott, nem fog neked leírni semmit, mert először sokkolja az élmény.
2009. dec. 9. 08:21
 16/16 anonim válasza:
Velem csak mostanában fordult elő, hogy németül beszéltem álmomban és mikor felébredtem a hallott szavakat hibátlanul leírtam, pedig előtte nem tanultam németet olyan szinten, hogy ezeket képes legyek akár le is írni.
2012. máj. 24. 18:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!