Ha a meg nem született lányom anyukája szőke, mekkora eséllyel lesz a kislány is az? Ugyanakkora az esély, ha az anya mondjuk barna?
Azt rögtön gondoltam :D
Nem tudom én hordozom-e, valójában nem értek ehhez, bioszon a szemszín, hajszín anyagnál azt hiszem épp az igazak álmát aludtam :D
"2 kék szeműből fekete."
Mivel a szemszín ennél egy picit bonyolultabb van rá ~1% esély, hogy zöld szemű lesz a baba (de a barna tényleg kizárt).
Kérdezőnek:
Leegyszerűsítve a szőke hajszínt úgynevezett recesszív gén okozza, ami azt jelenti, hogy mindkét szülőtől kapnia kell egy-egy "szőkeség gént", hogy az ő haja is szőke legyen. Ebből következik, hogy ha mindkét szülője szőke, akkor ők csak szöszi gént tudnak átadni, ellenben, ha csak az egyikük, akkor a másik DNS-ében is kell lenni egy ilyen recesszív génnek, hogy összejöjjön a baba.
Milyen szőke? Van vagy 100 féle árnyalat.
Ha benned van recesszív gén, akkor ezek közül bármilyen lehet, ill. nagyon ritkán előfordul mutáció is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!