17 éves vagyok, másfél évem van a gimiből, és pszichológus szeretnék lenne. Mit kell tudni egy pszichológusnak? És milyen esélyeim vannak hogy még sikerül bekerülnöm? Szlovákiában születtem, és itt a tanítás nem egyenlő a Magyarországival.
Ezt javaslom átnézni: [link]
A felsorolt tárgyak közül kettőből kell érettségizni, abból legalább az egyik emelt szintű kell, hogy legyen.
Úgy tudom - bár pár éve már nem követem a felvételi-rendszer változásait -, hogy elég a két felvételitárgyból egy jó érettségit megírni, nem azon fog múlni, hogy hányas vagy mondjuk magyarból.
Egyébként meg semmi baj nincs a fogalmazásoddal. Van pár vesszőhiba, meg elvétve pár ragozási hiba, de ha bekerülsz egy magyar nyelvi közegbe, ahol nem csak pár nyelvórán találkozol a szabályos magyar nyelvvel, nagyon hamar eljutsz legalább arra a szintre, mint egy átlagos magyar.
Tudod, én is magyar vagyok, ez a hazám, magyar az anyanyelvem, de sokszor már én szégyellem magamat azok miatt, akik a hű de nagy magyarságukkal villognak. A felvidéki magyar témát is csak addig hangoztatják, ameddig politikai ideológiát lehet belőle gyártani. Mihelyett ráakadnak egy felvidéki magyarra, már egyből ahol tudják, marják. Ameddig a magyarságukat kell bizonygatni, meg más ellen szélsőséges rigmusokat skandálni, addig aztán nekik szívügyük a felvidék, de ha találkoznak, akár csak virtuálisan egy valódi felvidéki magyarral, aki nyilván érthető módon hiába az az anyanyelve, leginkább a helyi dialektust beszéli, és nem az irodalmi magyart, már egyből fújognak. Bele se gondolva, hogy talán az az illető nem a műveletlensége vagy lustasága miatt nem tud irodalmi szinten magyarul.
Úgy gondolom, ezt összetéveszteni a máveletlenséggel nagyon nagy butaságra vall.
(Jöhet a sok "nagymagyar" nyelvtannáci lepontozni! Nem tud érdekelni.)
A második vagyok és engedjétek meg, hogy megvédjem magam.
Én is szlovákiai magyar gimibe jártam. Minden tantárgyunk tanítása (kivéve a szlovák nyelvet és irodalmat meg a németet) magyarul folyt, sőt magyarországi tankönyveket és szakkönyveklet (pl. Obádovics Matematika, Öveges Fizikai kisérletek, Vajda -Fürst Német nyelvkönyv) is szabad volt/kellett használni, nem beszélve a gazdag iskolai vagy városi könyvtárról. Ez a helyzet pár évvel ezelőtt állt fenn de remélem a szlovákiai magyar gimnáziumok ma is jól felkészítik magyar nyelvből diákjaikat. Ma még bővebb a választék az eszközökből.
Ne haragudj a kritikámért, nem akartalak megsérteni és nyelvtannáci sem vagyok. De azt nem tartom helytállónak, ha valaki azt mondja, hogy magyar környezetben,tizenkét év magyar- iskolai tanulmányai során nem tanították meg jól magyarul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!