Ha sok barackmagot eszik vlki, meghalhat?
google.. Sok információ van a kérdéseddel kapcsolatban, csak használni kell a googlet.
Szinte vártam, hogy előhozakodjon valaki a Hunza sztorival. Érintőleges köze sincsen a sárgabarack mag majszolgatásnak a magas átlagéletkorhoz:
"Mindezeket a hunzák természetes életmódjának és táplálkozásának, a tiszta levegőnek és ivóvíznek, a rengeteg mozgásnak és a hosszú éhezési periódusoknak tulajdonították . Korábban a nem elegendő termés a tavaszi időszakokban több heti koplalásra is kényszerítette őket"
Csak ezt már a civilizált embernek nem olyan könnyű eladni, mint a magzabálást.
Most térjünk rá magára a magra. Az ún B-17-es vitamin alapanyagát, egy bizonyos amigdalinnak nevezett vegyületet nyertek ki a barackmagból 1830-ban, ami egy ciántartalmú glikozid, amit egy enzim ami emulzin névre hallgat bont le benzaldehidre, hidrogén-cianidra és szőlőcukorra.
Aki figyel kémia, töri órán, vagy legalább az etéren kétes képesítéssel rendelkező bitnácikra a Gyk-n, az tudhatja, hogy a középső nincs éppen túl jó hatással az emberre, vagy a legtöbb élőlényre:
Szerencsére ebből az enzimből szerencsés esetben nincs, vagy csak marginális mennyiségű található a vékonybélben, így keresztülfolyik rajtad az esetek többségében de amennyiben mégis van a szervezetben masszív ciánmérgezésre számíthat a delikvens. Tehát én a helyedben nem majszolgatnám, inkább áttérnék a mandulára:)
Egy hosszabb cikket találhatsz erről, ha érdekel:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!