A 16. században egy dukát ma hány forintnak felelne meg?
Mármint, mondjuk 1 dukát = kb. 20000ft vagy valahogy így ( törire kéne)
Előre is köszi! :)
Hát ezt így nem lehet megmondani. Egy részről a 16. század mint olyan nagyon hosszú idő. Egyetlen pénz sem állandó értékű ennyi ideig. Nézd meg a forintot, nincs is még száz éves (a II. világháború után vezették be), aztán a 2 forintos kenyér már 200 forinton jár.
A másik, hogy dukátot több országban is használtak, melyik érdekel?
A harmadik, amiért nehéz meghatározni, az az, hogy tökre mást éehet rajta venni ma, mint akkor. Nem csak az a probléma, hogy ma a nyugati emberek a keresetük 5-10%-át költik csak kajára, a többi utazás meg mobiltelefon meg TV meg ilyesmi. Ez is baj, de főleg az a baj, hogy a ma is és régen is kapható cuccok egymáshoz viszonyított ára tök más. Ma veszel 200 forintért egy kenyeret egymilla egy ló (van olcsóbb és drágább is). Tehát 5000 kenyér egy ló. Régen lehet, hogy 1 fitying volt a kenyér, de 30000 fitying a ló, azaz a ló 30000 kenyeret ért. Akkor most hogy állapítod meg, hogy mennyi a fitying mai pénzben? 1 fitying = 200 forint? Mert 1 kenyeret ér. Vagy 33 forint a ló ára alapján? Régen lehet hogy 3 fityingért kaptál egy kiló húst a kenyered mellé, tehát 3 kenyér volt 1 kiló hús. Ma 10 kenyér árát simán otthagyod egy kiló húsért.
Nem biztos, hogy konkrétan ezek az arányok tényleg így voltak, de az biztos, hogy ez a probléma fennáll, és ezért csak nagyon óvatosan lehet becsülni bármi ilyesmit.
Egy velencei dukát 3,55 gramm aranyból volt. Az egyébként nagyon kicsi, kisebb és laposabb, mint egy mai 5 forintos. Kicsit utána kerestem neked, de igazából te is megtehetted volna.
Egy forrás szerint Angliában a 17. században fél dukát napi fizetés (azaz 10-15 dukát havi fizetés) már jónak számított, ami azt jelenti, hogy fél dukátból megvolt a napi kajád, szállásod, ruhád és még tán maradt is.
Ez alapján egy dukátot olyan 20-50 ezer forintos "nyálcsorgatási" értéknek lehetne mondani. ("Nyálcsorgatási" érték alatt azt értem, hogy mennyire kívánja a dolgot az ember, tehát úgy értve, hogy milyen érzés, ha kapsz egy olyan pénzt. Nyilván egy 20000-est kapni más érzés, mint egy 500-ast.)
Máshol viszont azt olvastam, hogy a dukát vásárlóértékét mai pénzben kb 7-8 ezer forinttal egyenértékűsítik (24 angol font), mely utóbbit a 16. századra vonatkoztatva is megtaláltam. De ez azt is jelentené, hogy 80-120 ezer forintnyi pénz már jó fizetésnek számított akkoriban. Lehet, hogy az emberek igényszintje annyival kisebb volt, hogy ez is jónak számított, végülis nem kellett TV és internet előfizetésre meg telefonra költeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!