Régen minden normális ember beszél legalább 2-3 nyelven?
Szerintem a háború előtti korra gondoltál. Akkor ugye még nem volt nagyon távoli a K.u.K idő, vagy éppen a 19. század közepe, vége. Akkor Budapest még jórészt német nyelvű volt, adódott, hogy többen beszélték a magyar mellett, mint napjainkban. Aztán ott volt az oktatás. Akkor még tanítottak latint, sőt ógörögöt. Valamit tudhattak a tanárok, vagy nem a tanulók jogairól volt szó éjjel - nappal, mert akkor valahogy megtanították a gyerekeket.
Tehetős polgárok tartottak német, francia, angol nevelőnőket, mire felnőtt a gyerek beszélte ezeket. Sokuk külföldön járt iskolába. Íróink, költőink is több nyelven tudtak. Kellett is, ahhoz, hogy ma magyarul olvashassuk a világirodalmat, valakiknek le kellett fordítani azokat. Márai, Kodolányi, Babits és sokan mások több nyelven értettek.
Aztán jött az orosz - legalábbis általános iskolai - egyeduralma, de mivel ez kényszer volt - még én is tanultam - meg a tanítás sem volt nagyon hatékony, sok kedvet nem csináltak hozzá, gyakorlatilag senki nem tanulta meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!