Születhet természetes szőke ázsiai?
A rassz velejárója a sötét haj, de attól még született.
Az, hogy valaki a mongolid nagyrasszba tartozik, nem jelenti azt, hogy csak mongolid ősei vannak. És egyes gének, akármilyen régről vannak a DNS-ben előtörhetnek.
Valamikor a XX. század utolsó évtizedeiben találtak egy szőke kislányt Belső-Ázsiában. Teljes mértékben mongolid kinézete volt, csak szőke volt a haja.
Ezt annak tudták be, hogy a Kr. e. IV. században Nagy Sándor hadai egészen addig a térségig elértek. Az akkori makedónok között pedig sok volt a szőke, tehát elképzelhető, hogy a kislány családjában lappangott egy ezt örökítő gén és csak kétezer év után tört felszínre, amikor találkozott egy másik szőke hajszínt eredményező génnel.
De akár még a XIX. században Kínában partra szállt német gyarmatosítóktól is jöhetett az a gén. (Ezt csak én teszem hozzá.)
(Előző vagyok)
Emellett persze ez a jelenség egyedi. Többről én se tudok.
Az "ázsiaiak", ahogy te nevezed őket (valójában mongolidok), szinte kizárólagosan fekete hajúak (milliárból ha 1-2 kivétel van.)
Amúgy miért kérdezed?
Az albínó nem szőke.
Az albínó hajában nincsenek pigment sejtek, mint ahogy sehol máshol a testében. Ebből fakadóan a haja színtelen, ami leginkább a fehérhez, vagy a nagyon világos szőkéhez áll közel.
Ez minden nagyrassz képviselőjére igaz.
Köszi a válaszokat!
Csak kíváncsiságból kérdeztem, azt hiszem egy olyan lány lenne az ideálom ;)
Az igaz, amit az előttem válaszoló leírt, korrekt. Csak annyit tennék hozzá, hogy Ázsiában a mongolid jelleg nem volt mindig annyira dominánst. Pl. Turkesztán vidékén, vagy a mai Kazahsztán területén europid rasszú népek is megforudultak, több ezer éves múmiát is találtak már, europid koponyával, csontozattal: Ehhez tudni kell, hogy a szkíták egy része is europid volt, ahogy a hunok is bizonyosan keveredtek europid elemekkel, de még a történelem előtti időkből az indoeurópai rassz őshazájának is Ázsiát tartották. Nem szabad arról sem elfelejdkezni, hogy az óperzsák, médek is europidak voltak (az arabok még nem éltek akkoriban ott, csak majd Mohamed után).
Egyébként én arról is hallottam, hogy a Carrhae-i csata után 40 000 rómait hurcoltak a parthusok rabszolgaságba, ezek egy része Kína vidékére került.
Ez a cikk érdekes a témában:
Az előzőnek igaza van.
Az elhurcolt rómaiakat illetően is.
Így rengeteg szőke hajszínt hordozó gén keringhet a mongolidok körében is. Azonban ez a gén (az egyszerűség kedvéért nevezzük "szőkegénnek") recesszív, így csak akkor fejti ki hatását, hogyha valaki mindkét szülőjétől ezt örökli. Tehát hiába van egy mongolidnak egyik ágon szőkegénje, ha a másikon fekete hajszínt örökölt, akkor fekete lesz a haja. Viszont, ha adott egy mongolid pár, akik bár mindketten fekete hajúak, de mindkettőjükben van egy-egy recesszív szőkegén és pont ezt örökítik tovább egy és ugyanazon utódnak, akkor az nagy eséllyel szőke lesz.
Ritka jelenség, de előfordul. Mondjuk milliárdból egy. Vagy mégritkábban.
(Előző vagyok)
Annyiban vitatkoznék, hogy az elhurcolt rómaiak nem rabszolgák, hanem talán leginkább hadifoglyok voltak, akiket az elővédben harcoltattak a parthusok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!