Mennyi kerozint fogyaszt naponta egy utasszállító repülőgép?
Hát ennek a gépek műszaki adatai között érdemes kutatnod... adott típusra hsznos teherre távolságra vonatkoztatva.
Gondolom neked valami jellemző közelítő adat kellene - mert a "naponta" meg az "egy gép" az túl tág fogalom.
Sokféle méretű gép van és függ attól épp mennyit mennek.
Ez így nehezen meghatározható. Kellene az összes menetrend az összes géptípus darabra a megadott műszaki adatokra az összes teher, a végén elosztva az összes gép darabszámával - felmérhetetlen munka.
Vagy hozzá kellene férni a tényleges adatokhoz, mennyi kerozint vásároltak konkrétan hány gépnek egy elég hosszú időszakban osztva a gépek és napok számával.
Hacsak nem találsz benfenntest: reménytelen.
Javaslom, szemelj ki egy átlagos géptípust szerezd meg az fogyasztási adatait rendelj hozzá egy jellemző napi távolságteljesítményt és számold ki abból.
Egy adott távolságra a felszálló és leszálló súly különbsége - jó esetben ;-) (ha nem pottyan ki senki, meg a rakományt se hagyják el - kivéve ha bombázó vagy mezőgazdasági repülŐ) - az elfogyaztott üzemanyag mennyisége.
Na megpróbáltam valamit keresni.
Ennek alapján 6300 kilométeren 140 utassal 20 tonna kerozin lehet (valamennyi biztos marad a tankban).
Ennek alapján 2,3 kiló kerozin 100 kilométerenként és fejenként ha tele a Boeing 737-es.
Vagyis hosszú távolságon megközelíti egy 3-4 fővel közlekedő autó fogyasztás/utaskilométer hatékonyságát.
Más szempontok (kiszolgáló személyzet stb.) miatt persze drágább.
Ennél jobb becslést már nagyon fáradtságos összehozni szerintem.
Ez csak repült órára lebontva, de itt van pár különböző géptípus üzemanyagfelhasználása (Cathay Pacitic pilóták által)
(Ezek rövidítések, zárójelben melléírtam a pontos géptípust, ha rá akarsz keresni.)
772/A343 6900kg/hr (Boeing 777-200 és Airbus A340-300)
A333 6000kg/hr (Airbus A330-300)
A346 8900kg/hr (Airbus A340-600)
744 11100kg/hr (Boeing 747-400 "Jumbo Jet")
77W 8100kg/hr (Boeing 777-300ER)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!