Mi az az "orján"?
Olvastam, hogy a zsiráf nyelvújítók által magyarosított neve "(foltos) nyakorján" lett volna, de aztán nem került be a köznyelvbe.
Ezzel kapcsolatban próbálom kideríteni, hogy mi az az orján? Valamikor köznyelvi szó lehetett, mert fennmaradt olyan szavakban, mint bojtorján, tátorján. Wiktionary nem ír semmit ezek etimológiájáról.
Szerintem véletlen egybeesés.
A "bojtorján" szót az ótörök nyelvből vettük át, létezik "bojtorvány" és még több alakja is.
Ld. itt:
(93. oldal, 1. oszlop, utolsó bekezdés eleje)
A "tátorján" szó pedig valószínűleg a növény latin nevének átvétele és "magyarosítása" (Crambe tataria --> utóbbi latin, jelentése: tatár).
Boborjánról nem is beszélve... :-)
Egyébként én sem összetett szóra gondolok, hanem szerintem is inkább valami egyedieskedő végződésnek szánták, a nyelvújítás idején úgyis divat volt a szokatlan, akár új(szerű) végződésekkel ügyeskedni, ezeket szaporítani. Hogy pl. egy másik, állítólagos nyelvújításkori próbálkozást említsek (és szintén a nyakkal kapcsolatban): nyaktekerészeti mellfekvenc, de itt a többi hasonló is: gőzpöfögészeti tovalöködönc, fiahordó górugrány, orrfuvolászati négyzetrongy, megkönnyebbülészeti körbeguggolda... meg még pár példa az -any/-eny/-ány/-ény-re: higany, éleny, okmány, regény,
és itt is: [link]
stb.
Ahogyan itt is írják:
"A leggyakoribb szóalkotási mód a szóképzés volt. A nyelvújítók a nyelvben eleve meglevő szavakra tettek rá produktív vagy már akkor sem élő képzőket, sőt újakat is létrehoztak."
A Boborjánt én is akartam írni eredetileg, egy "klasszikussal" együtt; csak mire végigböngésztem a linkeket, elfelejtettem. :$
De akkor most pótolom a hiányosságot:
http://www.youtube.com/watch?v=buAI976ThB8
:D
(Nem vagyok oda érte amúgy, de ez még elmegy...)
Szóval úgy tűnik, hogy az "orján" egészében egy (kitalált) képző, nem pedig főnév.
Köszi mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!