Ha egy kör szelője 12 méter, akkor mennyi a kör átmérője?
A szelő ugye 2 pontban metszi a körvonalat, e 2 pont közötti távolság 12 m, ez fix. (a körön kívül továbbhaladó szelő engem nem érdekel)
Akkor ennyiből nem tudni meg az átmérőt?
Gondolj bele, pl. ha rajzolsz egy 15 méter átmérőjű kört, akkor ahhoz rajzolhatsz 15 méteres, 13 méteres, 8 méteres ... tetszőleges n méteres húrt.
Ez viszont azt jelenti, hogy egy d átmérőjű körhöz nem rendelhetünk egyértelműen valamilyen h-hosszúságú húrt.
Azaz a megfeleltetés nem egyértelmű.
Így az eredeti kérdésre a válasz egy egyenlőtlenséggel adható meg:
d >= 12 méter
Hogy a megfeleltetés egyértelmű legyen, még valamilyen geometriai paraméter szükséges, melyre néhány példát már mondtak az előbb.
Igen, a 6-os és 7-es válaszolónak is igaza van, de én mintha úgy tudnám, hogy a körív, az mindenhogy körív, egyforma, tehát egymásba illeszthető, függetlenül attól, hogy 2 méter az átmérője, vagy 35.
Pl. egy félkör alakú hangár, ami a földtől számított 3 m magasan 12 széles. Tehát ha ezt elképzeljük, akkor értelemszerűen a kör középpontja jóval a föld alatt van.
"Igen, a 6-os és 7-es válaszolónak is igaza van, de én mintha úgy tudnám, hogy a körív, az mindenhogy körív, egyforma, tehát egymásba illeszthető, függetlenül attól, hogy 2 méter az átmérője, vagy 35. "
Ez attól függ, hogy hogy definiálod az "egymásba illesztés" fogalmát.
Definiáld ezt a fogalmat!
Ha érintőkörökre gondolsz, akkor ott különböző átmérőjű körök esetén azok csak egy pontban érintik egymást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!