Hogyan magyarázol el egy vaknak egy színt?
#21 azért ugye érzed, hogy a kettő nem ugyanaz?
a vak nem azért nem tudja elképzelni, mert nem látott olyant, hanem azért, mert nem tudja mi az a látás
te most a tapasztalásról beszélsz ... sekélyes lenne a világ, ha csak arról tudnánk amit megtapasztaltunk ... fantázia, fantáziának hívják azt amit úgy találunk ki, úgy képzelünk el, hogy nincs megtapasztalt valóság alapja ... úgy gondolom ez egy született vaknál is működik, csak ő a szellemet pl nem egy lebegő lepedőbe csomagolt alaknak képzeli, hanem hangok, szagok, megmagyarázhatatlan érzések halmazának
Embert láttál már. Állatot is. Van feje, teste, vannak végtagjai, esetleg farka is. Az összes létező űrlényrajz nagyjából olyan formájú, mint az ember, vagy valamely állat (esetleg többféle állat keveréke). Lehetnek csápjai, agyarai, lehet amőbaszerű, lehet hat lába, kisebb vagy nagyobb szeme, szája, orra, füle.
Ezeket a testrészeket valahol felfedezhetjük a természetben is. Egy idegent csak olyannak tudunk elképzelni, amilyen létformákat itt a Földön, a környezetünkben látunk. Kicsit elrugaszkodott ötlet, de még egyetlen sci-fi regényben sem találkoztam olyannal, hogy egy ilyen marslakónak pl. kéménye vagy ablaka lenne. Ez nálunk abszolút nem szokványos az élővilágban, így nem is társítottuk lehetséges marslakó-kinézethez.
Tehát élőlényt láttunk már sokat, és mivel várhatóan a földönkívüliek is élőlények, ezért van alapunk kitalálni, összerakni neki valamilyen formát. Az egyik ilyen regényben (Fred Hoyle: A fekete felhő) pl. pont ezt boncolgatja az író: megpróbál a hétköznapitól merőben eltérő felépítésű és működésű élőlényt kitalálni, megalkotni. Egész jól sikerül is neki, de ez az élőlény is nagyban hasonlít egy földi formára: egy hatalmas felhőre.
De pl. milyen kinézetet képzelnél el egy olyan lénynek, amelyik mondjuk a csillagok anyagában él, elektromágneses hullámokból áll, és magfizikai, magfúziós alapokon működik? Vagy milyen kinézetet képzelnél el egy olyan lénynek, amelynek anyagát nem az elektronok kötései tartják össze, hanem mondjuk a gravitáció? Nem zárhatjuk ki, hogy léteznek ilyenek; ha pedig léteznek, akkor egészen biztosan teljesen máshogyan néznek ki, mint a hétköznapi világunkban megszokott formák. Így igazából el sem tudjuk képzelni, hogy milyen lehet a kinézetük, alakjuk, nem tudunk hozzá semmiféle képet társítani. Csak valószínűsítjük, hogy az űrlények, földönkívüliek hasonló evolúciós folyamat eredményei mint mi, akkor pedig logikusan hasonlóan is kell kinézniük mint nekünk.
A vak is hasonlóképpen tud(hat)ja elképzelni a színeket, mint amit megtapasztal. Ő hangok, illatok, ízek alapján tájékozódik a világban, tehát arra asszociál, hogy a színek is valami hasonlók lehetnek. Ám hangok alapján elképzelni a színeket kábé akkora találati aránnyal kecsegtet, mint a földi élőlények kinézete alapján elképzelni az esetlegesen a csillagokban élő lények kinézetét.
A fekete-fehér témát példaként hozták be, és én arra reagáltam. Természetesen nem a vaknak kellene elképzelnie, hanem a látónak.
Te tudod, hogy mi a szinesztézia? Mert én már találkoztam olyannal, aki született vak volt, és színesnek tapintotta a betűket. Sajnálkozott is, hogy nem tudja leírni, hogy melyik szín melyik. Régen volt, már nem is tudom, hogy hol és mikor olvastam.
A vak álmokhoz: igaz, hogy a legtöbbjük vaklátást tapasztal, de vannak kivételek:
"Még egy dolog, gondolatébresztőnek: a vak ember pontosan ugyanúgy képtelen elképzelni a színek mibenlétét,"
Továbbá, próbálj elképzelni egy nem létező színt!
Aki még mindig azt hiszi a született vakok el tudnak képzelni a színeket:
Tegyük fel, hogy van látáson, halláson stb kívül még egy érzékszerv a fejeden amit toivoisa-nak hívunk de neked nincs mert te toivoisa-nélkül születtél. A toivoisa val érzékeljük a különböző kone-ket meg a vereeün-eket, ez a toll például piiilanti féle veereenü féle. Jegyezd meg, mert ha lgközelebb megkérdezem vissza tudod mondani, den em érzed a toivoisa-noddal hogy milyen drügölni a veere-nt mert neked olyan nincs. Ezeket a számodra semmittevő szavakat az emberek állandóan ismételgetik tehát elméletben egy idő után tudsz mindent de az érzékelésből nincs semmi, mert te toivoissa nélkül születtél...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!