Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ez a mandzsetta gomb milyen...

Ez a mandzsetta gomb milyen aranyból van és hány karátos (kép)?

Figyelt kérdés

[link]

Még a nagypapámé volt és nagyon őrizte.

2013. aug. 19. 12:44
 1/8 anonim ***** válasza:
55%

Ha jól látom, az van ráírva (dombornyomással, ahogy szokás), hogy 19K. Ez azt jelenti, hogy 19 karátos. Az átlag ékszerek 14 karátosak; ez alatti karátmértékű aranyékszerek savakkal, lúgokkal szembeni ellenálló képessége hirtelen és nagymértékben csökken, ezért ékszerként nem nagyon alkalmazzák. Az e feletti karátértékűekben pedig már olyan nagy az arany mennyiségaránya, hogy az ékszer túl puha, vagyis gyorsan és könnyen kopik, könnyen deformálódik. 24 karátos a tiszta aranyból készült ékszer.

A 19 karátos ékszered nagyjából 80%-ban tartalmaz aranyat.

2013. aug. 19. 12:56
 2/8 anonim ***** válasza:

Jav.:

"ez alatti karátmértékű aranyékszerek savakkal, lúgokkal szembeni ellenálló képessége hirtelen és nagymértékben csökken, ezért ékszerként nem nagyon alkalmazzák."

Helyett:

"ez alatti karátmértékű aranyötvözeteknek a savakkal, lúgokkal szembeni ellenálló képessége hirtelen és nagymértékben csökken, ezért ékszerként nem nagyon alkalmazzák."

És a link:

[link]

2013. aug. 19. 12:59
 3/8 A kérdező kommentje:
Ezt ami a Wikipédiában van én is megtaláltam.,csak a jelzést nem.A csillag,sarló kalapács, meg ami alatta van. Azt nem találom a netten sehol.
2013. aug. 19. 13:19
 4/8 anonim ***** válasza:

Azok a jelzések inem is az aranyra, vagy annak karátértékére vonatkoznak, ezért nem is válaszoltam rájuk :D

A csillag és a sarló-kalapács a Szovjetunió jegyei voltak. A 875 nem tudom mit jelent, először gyártási évre gondoltam, de 1875-ben még nem létezett a SZU. Tehát vagy az ábra, vagy a szám mint évszám nem állja meg a helyét az előbb írt kontextusban. Szerintem az évszám, valószínűleg mást jelent a 875-ös szám (erre utal az is, hogy annyira a ruszkik se voltak sóherek, hogy az 1-est lespórolják).

Akkor mi lehet a 875? Jó kérdés. Pecsétgyűrűt a hadseregben is használtak, eredeti célja azon borítékok viasszal való lezárására irányult, amelyekbe hadi utasításokat, fontos parancsokat vagy bizonyos titkos üzeneteket rejtettek. Ebből következtetve szerintem vagy valamilyen hadtestszám, vagy valamilyen más, de hasonló célú azonosítószám a 875 jelentése.

2013. aug. 19. 14:52
 5/8 Platypus ***** válasza:
A 875 azt jelenti, hogy 0,875 ezrelék tisztaságú.Egyben azt is jelenti, hogy 21 karátos arany.
2013. aug. 19. 15:04
 6/8 anonim ***** válasza:
Akkor mi a 19K jelentése?
2013. aug. 19. 15:26
 7/8 Platypus ***** válasza:

Az inkább 1MK lesz. Hogy mit jelent azt passzolom, de a neten az orosz nemesfémre rákeresve van sok hasonló ábra. Viszont rájöttem, hogy a kérdező fotóján ezüst fémjegy látható. Nem arany, legfeljebb aranyozott.

[link]

2013. aug. 19. 16:40
 8/8 ViviJane válasza:

Szia!Ennyi idő után talán Te is tudod már,hogy nem arany hanem ezüst.régi orosz ezüst.A leírt fémjel ( ágú csillag,benne sarlóval-kalapáccsal!

Mellette 875-ös szám), az 1958 utáni orosz fémjel a 875 ezrelékes finomságú ezüsttárgyakra.

2017. jan. 25. 23:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!