Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Nagy Sándor halála után...

Nagy Sándor halála után hogyan oszlott fel birodalma?

Figyelt kérdés
Sok változatot hallottam már. Elmesélné valaki, hogy hogyan oszlott fel birodalma? Lépésről lépésre, tehát az új országok milyen sorrendben es hogyan jöttek létre? Mert ha jól tudom ez egy hosszú folyamat volt.
2013. aug. 12. 17:27
 1/3 Aroniusz ***** válasza:
Nos nemtudom a részleteket,de leírom amit tudok és majd kijavítanak illetve kiegészítenek engem a többiek.Ugye a tábornokai között oszlott szét a birodalma.De a felosztás követő néhány évben a leigázott népek (pl. Görögök)gyorsan felszabadították magukat.Egyetlen olyan felosztott részről tudok amely kitartott értekelhető ideig.Ez a Szeleukida birodalom.Kis Ázsi egy részét és Asszíria területeit uraltál ugy körülbelül,tehát Nagy Sándor birodalmának nevetséges töredékei voltak,de ettől függetlenül elég erősnek számítottak.Pl Spártát egyik királyok próbálta is visszafoglalni, hatalmas sereggel támadott,csak nemszámított a spárta hopliták elit képzettségére.Nyilván vesztettek.A felosztás maga nemvolt hosszú tudtommal ez a birodalom elég hosszú ideig fennmaradt,ez igaz.De más Nagy Sándori utód birodlomról,királyságról nem tudok.Az egyiptomiak s szinte azonnal függetlenné váltok Sándor halála után.De a legkeletibb réészeit a birodalmának a Párthusok foglalták el,régi nomád népek voltak,Persze utódbirodalomnak is említik ,hívják néha.
2013. aug. 15. 00:21
 2/3 Aroniusz ***** válasza:
Ja és Babilónia egy részét is uralta a birodalom a kezdetekben (mármint a Szeleukida birodalom,Sándor birodalma jóskán túl nyúlt rajta),de késóbb a Párthusok akiket már említettem elfoglalták nagy részét.Tehát összegezve,a balkán felszabadult,Egyiptom felszabadult,és a földközi tenger keleti partvidékének nagy része is(azis az egyiptomiak birodalmának része volt egy ideig)a távolabbi keleti területek a Párthusoké az annál rtávolabbiak a tobbi keleti nép uralma alá kerültek.A Kis Északi részn a Pontsziak volták (ezis egy keleti nép).Tehát Képzelj egy Egy vékony hosszúkás irodalmat ami átível kis Ázsia Déli részén Majd érinti a földközi tenger Északkeleti területeit ezután jön Asszíria majd babilónia.Még annyit tennék hozzá hogy ókis hasznáklták a hosszú lándzsások(falangitész) a hadászatban.Akkor kezdett mellesleg hanyatlani a birodalom mikor a Szeleukida sereg legyőzte az egyik nagy görög hadsereget ,de akkora veszteségeik voltak hogy képtelenek voltak a keleti népek betörésével sze,ben védekezni.A többi területet lehet uralták a többi tábornokai de elég kecvés ideig szerintem.Bocsi hogy kettőbe írom,csak írtam hozzá ami eszembe jutott.
2013. aug. 15. 00:30
 3/3 anonim ***** válasza:

"De más Nagy Sándori utód birodlomról,királyságról nem tudok.Az egyiptomiak s szinte azonnal függetlenné váltok Sándor halála után."

Miért írsz választ, ha csak ködös ismereteid vannak? A ptolemaida Egyiptom több évszázadig fennállt, Kleopátrának, a dinasztia utolsó tagjának i.e. 31-es halálával dőlt csak meg.

okt. 31. 15:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!