Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A vércsoport alapján, hogy...

A vércsoport alapján, hogy lehet kiszámolni kitöl van egy gyermek?

Figyelt kérdés
2009. okt. 24. 07:39
 1/5 A kérdező kommentje:
Ugyértem régen is ezt használták apaság megállapitására mikor nem volt DNS vizsgálat még.
2009. okt. 24. 07:40
 2/5 anonim ***** válasza:

[link]

Inkább kizárni lehet, mint bizonyítani. A kizárás sem egyértelmű, mert létezik a Bombay fenotípus amikor a vércsoport öröklés a szokásostól eltérő.

[link]

2009. okt. 24. 08:11
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszi szépen
2009. okt. 24. 08:28
 4/5 anonim ***** válasza:

AB öröklődése:

Egyetlen gén három allélja határozza meg a vércsoportot, kodomináns öröklődéssel. Ia allél A vércsoportot csinál, Ib B-t I0 pedig nullást.

IaI0, IaIa -> A vércsoport

IbI0, IbIb -> B vércsoport

I0I0 -> 0 vércsoport

IaIb -> AB vércsoport

Például A anyának és B apának lehet 0 gyermeke (IaI0 és IbI0 -ból megkphatja a két I allélt, így lehet nullás), de A anyának és AB apának nem (IaIb apjától vagy Ia vagy Ib allélt kaphat, I0 -t nem, így nem lehet I0I0)

2009. okt. 24. 15:43
 5/5 anonim ***** válasza:
A bombay-fenotípus az indiaiaknál és arrafelé az indiai félsziget körül élőknél fordul elő, legalábbis én így tudom...
2009. okt. 24. 22:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!