Mit jelent az, hogy savlekötés? Ez a folyamat hasznos vagy haszontalan különböző szempontok alapján az emberi szervezet számára?
Ha valakinek túl sok gyomorsava termelődik az nem tesz jót (ég az ember gyomra). Ezért olyan anyagokat tartalmazó készítményeket kell fogyasztania, amelyek a felesleges mennyiséggel elreagálnak (lekötik).
Jó erre a szódabikarbóna (NaHCO3):
HCl + NaHCO3 -> NaCl + CO2 + H2O
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!
Valami olyasmi érdekelne - lehet, hogy értelmetlen a kérdés, de hát nem értek ehhez - hogy ha a felesleges (túlzott) savmennyiséggel reakcióba lép például a szódabikarbóna ("savlekötő"), akkor (az első válaszban leírt reakció alapján) só keletkezik, ez a NaCl lerakódik a szervezetben? Ez egy szervetlen só?
Illetve, ha nem lenne lekötve a felesleges savmennyiség, akkor mi történne, felszívódna, vagy szétmarná a belet, savasítaná a testet?
Van olyan, hogy valakinek alapból több sav termelődik, mint kellene vagy ez a táplálkozáson múlik?
Kérlek benneteket, hogyha ezekre a kérdésekre is tudjátok a választ, akkor írjátok már meg! Előre is nagyon köszönöm!
A keletkező NaCl úgy viselkedik, mintha sózott ételt ettél volna (az étkezési só hatóanyaga az NaCl), max egy kissé szomjasabb leszel tőle (persze ha nem adagolod túl). A CO2 pedig vagy a bélrendszeren keresztül végighaladva szellentés, vagy a nyelőcsövön visszajutva böfögés formájában távozik.
A felesleges savmennyiség hatását Tomcsó kifejtette, fekélyt okoz.
A többit a biológiában jártasabb kollégák megválaszolják. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!