Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Közgazdaságtanban kellene egy...

Közgazdaságtanban kellene egy kis segítség! A munkakínálat függvénye miért visszahajló?

Figyelt kérdés

2013. jún. 6. 18:04
 1/6 anonim válasza:
100%

tegyük fel hogy a munkabér 600ft/óra. Ennél az orabernel a munkaidő 8 óra. Változatlan órabér mellett a munkaidő 14 óra. Gondolj bele... így elvallalnad ?Én nem, hiszen kevesebb lesz a szabadidőm ugyanakkora bér mellett. ezért hajlik vissza mert csökken a munka kínálat változatlan órabér mellett több munkaidő vel

remélem így érthető. :)

bocsi a hibákért telefonról írtam:)

2013. jún. 6. 18:23
 2/6 anonim válasza:
100%

első vagyok

Kifejtettem, hogy egy bizonyos órabér felett már nem vállalom el azt a munkát, hiába magas, ha több szabadidőt kell feláldozni rá.

2013. jún. 6. 18:26
 3/6 A kérdező kommentje:
köszönöm!:)
2013. jún. 6. 19:14
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
persze az első válasza is jó, de matematikailag a munka határhaszna miatt
2013. jún. 7. 08:42
 5/6 anonim válasza:
100%

Nem. A visszahajló munkakínálati függvény azt jelenti, hogy ha növekszik a bér, akkor a munkavállaló egyre több munkát vállal, hiszen több pénzt kap érte, azonban csak egy ideig. Például 700 forintos órabér mellett mondjuk 8 órát vállal, ha növeljük, egyre többet vállal, de ha elér egy szintet, mondjuk 2500 forintot, akkor már nem fog többet vállalni, és például maximum napi 14 órát vállal (vagyis 3000 forintos órabérnél már csak 12 órát vállal mondjuk).

Miért? A szabadidő is hasznos jószág számára, és egy idő után a szabadidő értékesebb lesz, mint a megkeresett pénz (a szabadidő határhaszna nagyobb lesz, mint a munkabér határhaszna). És ugye mindig hasznosságot maximalizál.

A nem intuitív magyarázat a Sluckij egyenlet szolgáltatja. Gondolom a kérdezőt már kevésbé érdekli a válasz, de ha valaki idetéved, már nem azt fogja gondolni, hogy a visszahajló munkakínálati görbe azt jelenti, hogy a munkavállalónak van rezervációs ára.

2015. jún. 3. 06:53
 6/6 anonim válasza:
Látom ő is korrigált, de azért a második választ se nevezném helyesnek. Mindegy.
2015. jún. 3. 06:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!