Miért narancssárga néha a hold?
Azért, amiért a Napot is narancssárgának látod bizonyos esetekben. A fény beesési szöge, a légkör sűrűsége és az "áthatolási távolsága" alapján a fény "narancssárgává" törik, ezért látható a Hold narancssárgának.
A Nap a Holdat csak "egy színnel" világítja :)
8. osztályos vagyok és a fizika könyvben ez áll:
"Teljes holdfogyatkozáskor, amikor a Föld árnyéka teljesen eltakarja a Holdat, a szórt fény miatt a Hold haléványvörös korongnak látszik" és kép is van a könyvben. és én is szeretnék ilyet látni, mivel tudom, hogy feltehetőleg minden évben van, mert 2009-ben is láttatok, meg 2010-es feljegyzés is van,hogy volt ilyen vörrös Hold, ha tudjátok mikor van, lécci szóljatok *-*
A holdfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik. Nem parallaktikus jelenség, azaz mindenhonnan látszik, ahonnan a Hold árnyékba került része látható.
A teljes holdfogyatkozás során a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül. Ilyenkor azonban mégsem sötétedik el teljesen a holdkorong, hanem fénye narancsvörösre változik amiatt, hogy a földi légkörön szóródó fény halvány derengést teremt a teljes sötétség helyett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!