A folyékony vasat vonzza a mágnes?
A vas Curie-hőmérséklete 770°C, így az olvadt vas elvileg nem mutat mágneses tulajdonságokat.
Tegyünk rendet a kószáló információk között!
1 A FOLYÉKONY VASAT NEM VONZZA A MÁGNES.
2 Létezik viszont olyan acél vákuumozó eljárás ( pl. Thermo-Flow ) ahol a folyékony acélt erős, váltakozó mágnesestérrel szivattyúzzák, és egyben melegítik. De ez NEM az acél mágnesességén alapszik ( Jóval Curie pont fölött! ), hanem az ÖRVÉNYÁRAMOK hatásán alapszik.
Egy ilyen elven működő berendezés más folyékony fémet, vagy akár sós vizet is képes mozgatni.
Dinamóelven lehet mágneses a folyékony vas is. Nézz utána annak, honnan ered a földmágnesesség!
Lehetnek a normálistól eltérő körülmények, például a nyomás megváltozása, ami hat az olvadáspontra, de nem tudom, hogy ez hogy hat a Curie-hőmérsékletre.
Lehetséges lehet folyékony és mágnesezhető fémet készíteni, ami egy amalgám vagy egy galliumötvözet lenne, de ilyen kísérletekről nem hallani. A vas nem ötvözhető ezüsttel, arannyal, vagy rézzel, lehet, hogy higanyban vagy galliumban sem oldódik.
Valóban átsiklottam a földmágnesesség fölött. Talán mert gyakrabban járok kocsmában mint a Föld magjában. Ez egy érdekes vitatéma lehet. A mag anyagát még vasnak tekinthetjük, vagy egyéb különleges ötvözetnek? Valószínűleg 8-16% nikkelt, 0,6-1% kobaltot, és sok más egyebet tartalmaz.
A ma elfogadott elméletek szerint a föld magja egy hatalmas dinamóként működik, de konkrét bizonyíték nincs.
Tisztelt #6 hozzászóló! A mágneses folyadék valóban érdekes dolog. Valószínűleg néhány perce ön is használt ilyet. Szerves oldószerben szuszpendált vas kolloid a winyókban használatos. Nagyon jó képek vannak róla a neten.
A galliumról: Az ipari, nyers gallium szennyezői között ott van a vas, tehát elegyedik vele.
A vasról: Valószínűleg ismeri az anekdotát a mindent feloldó folyadékról. A folyékony acél majdnem ilyen, könnyebb felsorolni mivel nem ötvöződik. Valaha néhány hónapig martinász is voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!