Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A folyékony vasat vonzza a...

A folyékony vasat vonzza a mágnes?

Figyelt kérdés
Elég érdekes lenne :D

2013. máj. 13. 18:49
 1/7 anonim ***** válasza:
Úgy tudom, hogy a forró mágnes elveszíti a mágneses tulajdonságát. Ezen logika szerint úgy gondolom, hogy a forró vas sem mágnesezhető.
2013. máj. 13. 19:24
 2/7 Silber ***** válasza:

A vas Curie-hőmérséklete 770°C, így az olvadt vas elvileg nem mutat mágneses tulajdonságokat.

[link]

2013. máj. 13. 21:20
 3/7 A kérdező kommentje:
Azt értem,hogy a mágnes 770 °C-on elveszíti a mágneses tulajdonságát,de gondolom,amíg a folyékony vas nem ér hozzá,addig megőrzi.Ez az elmélet helyes lehet?
2013. máj. 14. 10:33
 4/7 anonim ***** válasza:
Értelmezd újra Silber válaszát ;)
2013. máj. 14. 11:01
 5/7 anonim ***** válasza:

Tegyünk rendet a kószáló információk között!

1 A FOLYÉKONY VASAT NEM VONZZA A MÁGNES.

2 Létezik viszont olyan acél vákuumozó eljárás ( pl. Thermo-Flow ) ahol a folyékony acélt erős, váltakozó mágnesestérrel szivattyúzzák, és egyben melegítik. De ez NEM az acél mágnesességén alapszik ( Jóval Curie pont fölött! ), hanem az ÖRVÉNYÁRAMOK hatásán alapszik.

Egy ilyen elven működő berendezés más folyékony fémet, vagy akár sós vizet is képes mozgatni.

2013. máj. 14. 12:16
 6/7 anonim ***** válasza:

Dinamóelven lehet mágneses a folyékony vas is. Nézz utána annak, honnan ered a földmágnesesség!

Lehetnek a normálistól eltérő körülmények, például a nyomás megváltozása, ami hat az olvadáspontra, de nem tudom, hogy ez hogy hat a Curie-hőmérsékletre.

Lehetséges lehet folyékony és mágnesezhető fémet készíteni, ami egy amalgám vagy egy galliumötvözet lenne, de ilyen kísérletekről nem hallani. A vas nem ötvözhető ezüsttel, arannyal, vagy rézzel, lehet, hogy higanyban vagy galliumban sem oldódik.

2013. máj. 14. 17:45
 7/7 anonim ***** válasza:

Valóban átsiklottam a földmágnesesség fölött. Talán mert gyakrabban járok kocsmában mint a Föld magjában. Ez egy érdekes vitatéma lehet. A mag anyagát még vasnak tekinthetjük, vagy egyéb különleges ötvözetnek? Valószínűleg 8-16% nikkelt, 0,6-1% kobaltot, és sok más egyebet tartalmaz.

A ma elfogadott elméletek szerint a föld magja egy hatalmas dinamóként működik, de konkrét bizonyíték nincs.

Tisztelt #6 hozzászóló! A mágneses folyadék valóban érdekes dolog. Valószínűleg néhány perce ön is használt ilyet. Szerves oldószerben szuszpendált vas kolloid a winyókban használatos. Nagyon jó képek vannak róla a neten.

A galliumról: Az ipari, nyers gallium szennyezői között ott van a vas, tehát elegyedik vele.

A vasról: Valószínűleg ismeri az anekdotát a mindent feloldó folyadékról. A folyékony acél majdnem ilyen, könnyebb felsorolni mivel nem ötvöződik. Valaha néhány hónapig martinász is voltam.

2013. máj. 15. 11:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!