Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Minek nevezik/mitől van az a...

Minek nevezik/mitől van az a "tériszony", ami akkor jelentkezik, ha felfelé nézel, nem lefelé?

Figyelt kérdés

Sokak - köztük én is - nem lefele nézve félnek, ha magasan vannak: Amíg lefelé nézünk vagy legalább is a horizont alá, addig semmi baj. Viszont ha felfelé nézünk (legyen felettünk bármi magasabb tárgy vagy csak az ég) nagy magasságban, végigfut rajtunk a félelem.

Személy szerint inkább, ha valami van is felettem vagy folytatódik pl a fal....

Ez is egyfajta tériszony? Mitől van a fordítottság? Mi a magyarázata? Valaki?

(pl: felmászol egy létrára: csak akkor guggolsz le hirtelen megkapaszkodni, mert megijedsz, mikor a plafonra nézel magad felett. Addig nem félsz)

2013. máj. 11. 16:36
 1/3 anonim ***** válasza:
szerintem ez is tériszony, velem is előszokott fordulni ha egy magas helyen vagyok és egy még magasabb majdnem fölöttem lévő pontra nézek, mintha megszédülnék, meg nagyon beparok :)), de amúgy én élvezem elönt az adrenalin és nagyon jó érzés, még ha közben mindenemmel próbálok kapaszkodni, és legszívesebben a földön feküdnék :))
2013. máj. 11. 22:35
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
A tériszony a lezuhanástól való félelem. Vagy az attól való félelem, hogy valami nem stabil, és rád zuhan. A látottak azt az érzést keltik az emberben, hogy nincs stabil biztonságos helyen. Ezt sok minden kiválthatja egyéntől függően, de még a hangulat, fizikai állapot is befolyásolhatja.
2013. máj. 12. 10:16
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Erről semmit nem találtam weben, de logikusnak tűnik, igen, hogy a stabilitás hiányérzete okozza.... ha belegondolok, így nem látom, mi van alattam és váratlanul nem tudnék megkapaszkodni. Ez egy jó ötlet!

ÉS az első kommentelőnek: én is mindig felnézek, szerintem is muris :D

2013. máj. 12. 19:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!