Ez milyen fém vagy érc lehet? És ha itt nem, akkor hol vagy hogyan tudnám kideríteni, hogy pontosan milyen anyag?
A súlya körülbelül 1-2 kilogramm. Nem itthon talált, hanem Norvégiában.
Én is gondoltam rá, de sajnos nem nagyon értek a fémekhez,ércekhez. Annyit tudok, hogy nem sugároz :).
Valakivel meg kellene nézetni, de ilyen embert/helyet se ismerek. Azért remélem, hogy hátha ír valami szaki, és felvilágosít :). Azért köszönöm hozzászólásodat/ötletedet ;).
Én azért gondolom, hogy aluminium, mert a képekről viszonylag nagynak tűnik mégis könnyű. Valamint az aluminium elég puha fém ahhoz, hogy ilyen sérülések legyenek rajta.
Ha biztosra akarsz menni, írd meg a pontos méreteit és súlyát. Kezeddel nézd meg, hogy milyen hőmérsékletű és ha rajta tartod a kezed milyen gyorsan veszi át a hőt. Nézd meg h mágnesezhető-e. Próbálj meg rajta vlaami sérülést okozni (például egy kővel). Késsel vágj bele egy csíkot és vizezd be, így megtudhatod, hogy rozsdásodik-e. Ezután ppntosabban lehet mondani valamit.
Sűrűség alapján elég jól be tudod lőni.
Pár sűrűséget fesorolnék, ami esélyes lehet:
Alumínium [Al] 2,71 g/ccm
Alumínium-ötvözetek 2,4 ... 2,8
Magnézium [Mg] 1,74
Magnézium-ötvözetek 1,77
Titán [Ti] 4,54
Térfogat: tegyél egy lavórba vizet, jelöld be a szintjét. Rakd bele a fémedet, hogy ellepje, aztán egy mérőedénybe merd le a vizet a jelölt szintig: ez a vízmennyiség a térfogatod.
Most mérd le a fémdarabod tömegét pontosan.
Sűrűség: tömeg/térfogat.
A kapott sűrűséggel elég jól behatárolhatod az anyagát.
Én a felület színéből és a léthatóan alacsony keménységből (sok legömbölyödés van rajta) valamilyen alumínium-ötvözetre tippelek.
Egy forrasztóón-tömb (Sn-Pb ötvözet) is így nézhet ki, de az 7,3 g/ccm fölötti sűrűségű, tehát közel vas tömegű vagy ólomtartalom függvényében még nehezebb is lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!