Mikor van esély megfigyelni orrszarvú bogarakat és szarvasbogarakat? És hol?
Szarvasbogarak gyakorta szoktak berepülni lakott területekre is, bár a nagyvárosoknak inkább csak a széléig, méginkább csak az agglomerációs körzetig jutnak el. Vidéken viszont gyakorta lehet látni rajzáskor, párválasztáskor őket, főleg a délutáni-esti órákban. Főleg olyan területeken, ahol a környékben vannak nagyobb tölgyerdők, bükkösök.
Az orrszarvúbogár már kicsit heptikásabb a városi zajra, körülményekre. Tölgyerdők környékén azért lehet találkozni vele, legalábbis a mi környékünkön ott szoktam látni. Az aljnövényzetben, avarban szoktak mászkálni, vagy ritkábban kidőlt, korhadt fatörzseken leskelődnek.
Kitört a GYK-n az orrszarvúbogár-mánia, vagy ez is a te kérdésed? :D
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
Ha nem a tiéd, akkor javaslom neked is a múzeumlátogatást; bár nem tudom, ott élő példányok láthatók-e. (Most majdnem azt írtam, hogy "vagy kitömöttek". :D)
Többször jártam már a gyöngyösi múzeumban, ott is rengeteg bogár látható, ha nem kifejezetten fajspecikusan keresel. :)
Május végén, június elején van általában a rajzásuk ezeknek a fajoknak. Ilyenkor röpködnek is, ezért ha lámpázol valahol az erdő szélén egy nyíltabb terepen, biztos fogsz majd ilyen, és hasonlóan szép rovarokat (főként éjjeli lepkéket) is.
Lámpázás: higanygőzégőt vásárolj, arra minden rovar jön. Az áramforrást otthonról, vagy gépkocsiakkumulátorról a legkönnyebb megoldani. Egy nagy lepedőt érdemes kihúzni, arra menjen a lámpafény, és az minden közelben lévő rovarfajt odavonz. Szürkületben kezdd, a nagyobb testű bogarak akkor repülnek.
Sok szerencsét!
Üdv.:
polarbeer
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!