Lehetséges-e napelemmel tölteni telefont?
Értem, de én csinálni szeretném, úgy érdekesebb :)
Egyébként elfelejtettem oda írni, a telefon akkumulátorának adatait:
Töltési feszültség: 4,2V ( feljebb elírtam, bocsi!)
Fogyasztás: 1250mAh (4,7Wh)
Meg lehet oldani, de olyan feszültségű és kimenő áramú napelem kell (illetve a napelem kimenetére egy stabilizátor), amely megyegyezik a telefonhoz való töltővel. Ez példul 5V és 500mA, ami 2.5W teljesítmény. Ha a napelem teljesítménye ennél kisebb, akkor leesik a feszültség és lekapcsol a töltés.
Még1 dolog, hogy a telefonban van egy töltésvezérlő áramkör, amely szabályozza a töltőáramot és véd a túltöltéstől. Ez is kell a megfelelő töltéshez, úgyhogy ne próbáld külön a litiumos akksit tölteni, mert fel tud robbani.
Kedves kérdező!
Ez nem ilyen egyszerű. Egy ideális töltőáramkör egy Li-Ion / Li - Po akkumulátorhoz nem csak egy feszültségforrásból áll, hanem szabályozni kell, előbb áram, majd fesz. generátoros üzemmódban.
Összességében viszont ha szerzel néhány napelemet, és kb. háromszor akkor feszültséget produkálnak amire szükséged van, akkor ez redundáns lesz és biztonságos. Ezután már csak egy háromlábú, úgyn. fesz. szabályozót kell csatlakoztatni rá, ami megvalósítja hogy a kimeneti fesz. ne ingadozzon.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!