Mondatelemzésben és ágrajzban ki van otthon? Nem tudom.
Indulnom kell a barátnőmhöz a leckéért.
Öcsi mindig hajlandó velem beszélgetni.
Néhányszor én is elfelejtettem lekapcsolni a villanyt a fürdőben.
1.: Mit állítunk?-Indulnom kell
Ki?-én (rejtett alany)
Hova?- a barátnőmhöz
miért?- a leckéért
2. Mit állítunk?-hajlandó
Ki?-Öcsi
Mikor?-mindig
mit?-beszélgetni
kivel?-velem
3. Mit állítunk?-elfelejtettem
Ki?-én
Mikor?-néhányszor
Mit felejtettem el?-lekapcsolni
Mit?-a fürdőben
Hol?- a fürdőben
Majdnem.
beszélgetni hajlandó - állítmány (a beszélgetni nem tárgy)!
elfelejtettem lekapcsolni -szintén állítmány
Érdekes, hogy az "indulnom kell" esetében felismered, hogy egyben van az alany...
A "néhányszor" egy számhatározó.
Egyébként az, hogy végigkérdezed a szavakat, még nem elemzés.
Én az elsőben kijavítottam a baromságokat, de nem oldottam meg a feladatot, és ez nem véletlen. Tudok olvasni, de nem vagyok hajlandó más háziját megcsinálni, ha lusta hozzá.
A segítségem kimerül abban, hogy legalább nem lesznek hülyeségek benne. A többi a te dolgod.
Na remélem tényleg anyuka vagy, ahogy a leveledben írtad, mert lusta kölykök háziját nem szívesen oldom meg.
Na tegyük fel, hiszek neked.
1
Indulnom kell = állítmány
Én = alany, de ugye rejtett alany.
s barátnőmhöz = helyhatározó
a leckéért = célhatározó (vagy nem tudom, mostanában minek tanítják, lehet, hogy ok- és célhatároz111ó)
Az ágrajz ilyen:
A - Á (egy szintben)
Á-ból lefelé nő ki, mint a cseresznye, a két határozó:
A - Á
. ./ \
. HH .CH
2
Öcsi = alany
hajlandó beszélni = állítmány
velem = társas határozó
mindig = időhatározó
Az ágrajz ugyanúgy néz ki, csak itt nem hely és célhatározók lógnak az állítmányból, hanem táras és idő.
3
én = alany
is = nem tudom mi, de az alanyhoz kapcsolódik az tuti. (Az is lehet, hogy az alany része, majd kiderül, hogy a tanár hogy gondolja)
elfelejtettem lekapcsolni = állítmány
néhányszor = számhatározó
villanyt = tárgy
fürdőben helyhatározó
ágrajz.
A-Á egy szintben
A tárgy meg a két határozó az állítmányból lóg lefelé, mint egy háromágú cseresznye.
Namost abból tuti vita lesz, hogy a fürdőben az nem inkább a tárgy határozója-e. Így is fel lehet fogni, tehát lehet, hogy van, aki szerint a helyhatározó nem az állítmányból lóg lefelé, hanem a tárgyból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!