Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért nem érzünk ízeket, ha...

Miért nem érzünk ízeket, ha náthásak vagyunk, vagy befogjuk az orrunkat?

Figyelt kérdés
Kémia órán került szóba, és a tanár azt mondta, ez hülyeség. Kapok egy ötöst, ha találok rá magyarázatot, hogy valóban így van. Esetleg egy linket küldene valaki? vagy leírnátok? (mondjuk ne tűnjön annyira hétköznapinak. :D)
2013. márc. 23. 11:45
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Az ízek érzékelése túlnyomó részben az orrnyálkahártyán történik. Ugyanis amit mi íznek nevezünk, az valójában egy halom illatanyag megfelelő arányú keveréke, amit az orr érzékel. A nyelv az alapízeket érzékeli, amiből középiskolában négyet tanítanak: édes, sós, savanyú, keserű. Az egyetemen tanultunk egy ötödiket, egy nemrég feledezetett alapízt, amit umami-nak (japánul "finom") kereszteltek, valamint a vízízt is sokan alapíznek tekintik.

Az összes többi íz és aroma tehát az orrban érzékelődik, és ha egy nyálkaréteg elállja az utat, akkor bizonyos ízanyagok egyszerűen nem jutnak el a helyükre, mert nem tudnak beoldódni és "átfurakodni" az érzékelő részhez. Ezért van az, hogy az ízek összességének csak bizonyos komponenseit érzékeljük, azokat is tompán, és ezáltal felborul az a bizonyos aroma-arány, ami egy adott ízt jellemez.

2013. márc. 23. 12:01
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!