Miért nem érzünk ízeket, ha náthásak vagyunk, vagy befogjuk az orrunkat?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Az ízek érzékelése túlnyomó részben az orrnyálkahártyán történik. Ugyanis amit mi íznek nevezünk, az valójában egy halom illatanyag megfelelő arányú keveréke, amit az orr érzékel. A nyelv az alapízeket érzékeli, amiből középiskolában négyet tanítanak: édes, sós, savanyú, keserű. Az egyetemen tanultunk egy ötödiket, egy nemrég feledezetett alapízt, amit umami-nak (japánul "finom") kereszteltek, valamint a vízízt is sokan alapíznek tekintik.
Az összes többi íz és aroma tehát az orrban érzékelődik, és ha egy nyálkaréteg elállja az utat, akkor bizonyos ízanyagok egyszerűen nem jutnak el a helyükre, mert nem tudnak beoldódni és "átfurakodni" az érzékelő részhez. Ezért van az, hogy az ízek összességének csak bizonyos komponenseit érzékeljük, azokat is tompán, és ezáltal felborul az a bizonyos aroma-arány, ami egy adott ízt jellemez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!