A hold miért nem forog a saját tengelye körül?
Előző válaszoló vagyok:
Arról nem is beszélve, hogy milyen tökéletes szinkronicitásban forog a hold a saját tengelye körül, hogy a földről mindig tökéletesen ugyanaz az oldala látszik csak. Egy nagyon minimális eltérés is azt okozná, hogy idővel meglátjuk a másik oldalát is, de nem!
02-06 13:12 hozzászólónak:
Nem a mérete alapján határolják be, hogy bolygó vagy hold :)
A Plútó már törpebolygó különben. A hold meg attól hold, hogy egy bolygó körül kering és a keringés központja a bolygó testének belsejében van.
14: "...Például a Földhöz képest nem forog..."
Jesszusom. Meg is tudod magyarázni, mit jelent az, hogy egy tárgy "VALAMIHEZ KÉPEST forog" (vagy nem forog)? Mert én nem tudnám, és a fizikában, a relativitás elméletben sincs ilyen definíció...
Inkább az itt az ÉRDEKESSÉG, hogy MIÉRT mutatja ugyanazt a felét a hold? Azaz miért hajszálra ugyanannyi a Föld körüli keringési ideje és a saját tengely körüli megfordulása?
Illetve még ÉRDEKESEBB, hogy épp emiatt a kötött keringés miatt a Holdról nézve a Föld nem mozdul az égen, mindig ugyanott látszik, csak persze ugyanúgy fogy és telik, mint a Hold. A Holdról azonban a Földnek nem mindig ugyanaz az oldala látszik.
Az egész a Föld-Hold rendszer tömegközéppontjának vonzása, és a két égitest egymásra gyakorolt vonzása miatt van. Valószínűleg nem mindig volt egyenlő a Hold keringési ideje a forgási idejével, de a Föld tömegvonzása egyszerűen lelassította, magához vonzva az egyik oldalt, míg az már nem tud elfordulni a Föld tömegvonzása miatt a Föld felől.
Még ÉRDEKESEBB, hogy ugyanez a lassulás kölcsönös, azaz a Hold is folyamatosan lassítja a Föld forgását, számítások szerint 100 évente 2,9 másodperccel, amely addig fog folytatódni, amíg a Föld forgási és a Hold keringési ideje ki nem egyenlítődik. Számítások szerint ez 1,6 milliárd év múlva következik be, amikor egy nap 55 nap hosszú lesz és a Hold is ennyi idő alatt kerüli meg a Földet. Ekkor a Hold a Földnek csak egy oldaláról lesz látható és adott helyen mindig ugyanott lesz megfigyelhető az égbolton.
"...Akkor hogyan lehet, hogy a hold öregebb, mint a föld?:) "
Sehogy. Nem öregebb.
"Arról nem is beszélve, hogy milyen tökéletes szinkronicitásban forog a hold a saját tengelye körül, hogy a földről mindig tökéletesen ugyanaz az oldala látszik csak."
Ez sem igaz, hiszen a Hold tengelykörüli forgása lényegesen stabilabban állandó, mint a Föld körüli keringésének sebessége.
Amikor a Hold Földközelben van, a pályamenti sebessége értelemszerűen nagyobb, és ilyenkor a tengelykörüli forgása "késik" a keringéshez képest, míg a Földtávoli pontjában lassabban kering, és ilyenkor a tengelykörüli forgása "siet" a keringéséhez képet. Ezt a jelenséget nevezi a szakirodalom librációnak ...
És éppen ezen jelenség miatt a Hold felületének a várt, közel 50% geometriai értékénél nagyobb,kb 59% felületét vagyunk képesek a Földről megfigyelni...
...valahogy így.
maci
Sőt az is lehet, hogy fordítva van...
Kísérlet - egy pálca egyik végét egy súllyal elnehezítem, majd az egész pálcát súlypontjánál fogva (az elnehezített végéhez közelebb felfüggesztem, úgy hogy vízszintesen egyensúlyban legyen.
Utána elkezdek vele forogni hogy körülöttem keringjen, a pálca melyik vége kerül a forgásközéppontól távolabb ?
Valamiképp esetleges kitéréskor forgatónyomaték ébred a holdtesten, ami irányban tartja és ez abból adódik, hogy Föld vonzása nem egyenletesen oszlik meg az anyagán valamilyen anyagi inhomogenitás és a keringésközéppontól (Föld) mérve különböző távolságba esése okán.
Nem tudom fejben megbízhatóan lejátszani és lehet, hogy a kísérleti modell sem tökéletes - de valami ilyesmi...
Tömegvonzás erő - keringés centripetális gyorsulás - hold tömegeloszlás asszimmetria összjátéka.
De most már én is kívácsi vagyok mi az igazság kéne egy igazi fizikus meg csillagász...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!