A japán vagy a kínai nyelvet ajánljátok itthoni tanulásra?
szerintem a kínait, az egyszerűbb. csak a karakterek nehezek, de azok is megjegyezhetőek. mellesleg a japán nyelvben többféle abc is van, ergó meg is kélne tanulnod az összeset. Egyébként a kínai abból a szempontból is egyszerű, hogy egy szónak több jelentése lehet, csak a hanglejtés miatt (pl. a Ma [má] szó lovagfolni-t, és anya-t is jelent), de még csak nem is ragozó nyelv (tehát egy mondat így épül fel: Én menni bolt vásárolni. Egyébként nézz szét a könyvtárban, talán találsz valamit (én például egy Kínai-magyar szótár-t találtam). De akár a neten is találhatsz ezt-azt (például én is innen tanulok koreaiul ^^). És ha már kínaiul tanulsz, akkor Leehom Wang (akinek történetesen Bartók Béla a példaképe), EXO-M, és Super Junior-M számok is segíthetnek.
Érdekes cikkek Kína kategóriában: [link]
Nyelvtanulásról:
Én a japánt ajánlanám. Igaz hogy két abc van, de csak az írás különbözik, a jelentése ugyanaz. Sőt, még az írásuk is hasonló. (2 abc van, a hiragana és a katakana, ezek szótagokat jelölnek csak)
Ezen kívül jönnek még a kandzsik. Több olvasatuk van, de nem nehéz sem írni, sem megjegyezni. Nagyon logikus szerintem a japán nyelv.
A kínai legnagyobb nehézsége az írás és a hangsúly. A hangsúlyokat más beszédéből is ki kell hallani, az írásjegyek jelentésén egy apró vonás is változtathat.
Plusz a japánt szavakat könnyebb kiejteni. Szerintem.
Nem egészen, csak a két japán abc jelöl szótagokat, amiknek önmagukban, egyedül nincs értelmük, ragozni szoktak velük. Az írásjegyek (kandzsik) szavakat jelölnek, és a hiragana abc-vel ragozzuk őket. A kandzsiknak van kínai és japán olvasatuk, ha többet teszünk egymás mellé, általában a kínai olvasatot használjuk.
Kínaiban meg szavakat jelölnek az írásjegyek, tényleg nincs ragozás. Sajnos erről nem tudok sokat, csak kevés kínai órához volt szerencsém.
Előző vagyok, véletlen rányomtam az enterre, szóval folytatnám:
Mindenképpen a japánt ajánlanám, már csak azért is, mert egyszerűbb a kiejtése. Az írásrendszerekkel ne törődj, nem olyan nehéz! Ellenben a kínai nyelv kiejtése igen bonyolult, valamint az írásjeleik is komplikáltabbak, megfelelő szaktudású tanár nélkül nem is érdemes belefogni. Mondjuk azt tanuld, amelyikkel jobban szimpatizálsz, csak arra akartam kilyukadni, hogy a kínaival több munkád lesz. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!