Toth jjanos kérdése:
3000-méter magasságba hány fokon forr a víz és mi határozza meg, hogy nem 100-fokon?
Figyelt kérdés
2013. jan. 18. 17:39
1/2 anonim válasza:
Ebben a magasságban ugye kb. 70 kPa a nyomás, és itt kb. 90 °C-on forr a víz.
Azért nem 100°C-on, mert 3000 méteren kevesebb levegő van fölötte, így kisebb a nyomás, így kevésbé tartja össze a vízmolekulákat a környezet, tehát könnyebben eltávolodnak egymástól, a víz gőzzé válik.
De ha kuktafazékban főzünk, akkor az nem engedi kimenni a vízgőzt, így nagyobb nyomáson, tehát akár 100 °C feletti hőmérsékleten is tudunk vizet forralni, még magashegységben is.
2/2 anonim válasza:
Egy tábori szakács fut a főnökének jelenteni:
-Őrmester úr, jelentem, 90 fokon forr a víz!
-Ne vicceljen közlegény, a 90 fok az derékszög!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!