Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Egy TERMOTÉKA (ÉTI új néven)...

Géza80 kérdése:

Egy TERMOTÉKA (ÉTI új néven) 25 ES (29 KW) gázkazán miért főzi a vizet?

Figyelt kérdés
Nyitott gravitációs fűtési rendszeren dolgozik, az égő lángja be van állítva, a fűtési előremenő vízhőmérséklete 60 C fok és kb 2 perces üzem után hallható, hogy kezd rotyogni a víz a 50-60 fokos előremenő vízhőfoknál. A kérdésem az, hogy mi lehet az oka? A jelenség gravitációs üzemben is és keringtető szivattyúval is fenn áll, mert van a visszatérőjébe egy keringtető is, mivel az elsődleges feltevésem az volt, hogy a hőcserélőjébe lassan fordul meg a víz, és ezért rotyogtatja. Jelenleg az égő le van szabályozva, kb 15 Kw-ra a gyári 29 Kw-ról és így nem főzi a vizet, viszont 45-55 foknál nem képes nagyobb előremenőt összehozni, és ez így elég hűvös érzetet nyújt és csak keringetővel lehet használni, mert gravitációsan nem fordul meg a víz az alacsony vízhőmérséklet miatt. Nagyjából ennyi! Várom az ötleteket, javaslatokat!

#gázkazán #Termotéka #ES 25 #/ Éti kazán #29 Kw #rotyogtatja #a vizet
2013. jan. 14. 21:45
 1/3 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy nem kazánt vettél, hanem gulyáságyút.
2013. jan. 14. 22:30
 2/3 anonim ***** válasza:

1. Jól értem, hogy magában a gázkazánban nincs (nem volt) keringető szivattyú, hanem a fűtéskör visszatérőjébe te szereltettél külön egy keringető szivattyút?

2. Biztos, hogy rotyogást hallasz? Ha egy mosófazék vizet felteszel a sparheltre, akkor 50-60 fok körül annak is olyan hangja van, mintha mindjárt felfőne, holott csak a vízben oldott gázok távoznak el belőle és néhány valódi buborék is felszáll, majd 70-80 fok közt újra elcsendesedik, és csak mikor felfő valóban, akkor rotyog...

2013. jan. 17. 13:44
 3/3 A kérdező kommentje:

1. Ezekben a kazánokban nem is volt soha keringtető szivattyú, maga a kazán keringtetés nélkül is alkalmas a gravitációs fűtési rendszer kialakításához mivel a álló lemezkazán 2 colos előremenő és visszatérő csatlakozókkal szerelve. A szivattyú beépítése az én utólagos kalózkodásom eredményeképpen született, mivel az első gondolatom az volt, hogy nem képes a teljesítményéhez viszonyítva elég hamar megfordítani a vizet. A helyzet valamelyest javult, de mint ahogy írtam meg sem közelíti az ideális 90/70-es hőmérsékleti viszonyokat.

2. biztos vagyok a rotyogásba, mert kb 5 percenként egy nagyobb buborék hangját is lehet hallani a fűtési cső előremenő szakaszában távozni és nagyjából 1-2 hetente 5 liter vizet pótolok a 440 literes víztérfogatú fűtési rendszerbe. Ebből adódóan "szinte" biztos vagyok abban, hogy elfőzi.

Azt még nem próbáltam meg, hogy felfűtsön 70-80 fokra, mivel már 50-60 foknál elég intenzíven hallható a rotyogás , gyakoribbá is válik a gázbuborék távozása, és ezért le is van szabályozva a gázégő teljesítménye az esetleges hőcserélő károsodások miatt.

2013. jan. 17. 23:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!