Egy TERMOTÉKA (ÉTI új néven) 25 ES (29 KW) gázkazán miért főzi a vizet?
1. Jól értem, hogy magában a gázkazánban nincs (nem volt) keringető szivattyú, hanem a fűtéskör visszatérőjébe te szereltettél külön egy keringető szivattyút?
2. Biztos, hogy rotyogást hallasz? Ha egy mosófazék vizet felteszel a sparheltre, akkor 50-60 fok körül annak is olyan hangja van, mintha mindjárt felfőne, holott csak a vízben oldott gázok távoznak el belőle és néhány valódi buborék is felszáll, majd 70-80 fok közt újra elcsendesedik, és csak mikor felfő valóban, akkor rotyog...
1. Ezekben a kazánokban nem is volt soha keringtető szivattyú, maga a kazán keringtetés nélkül is alkalmas a gravitációs fűtési rendszer kialakításához mivel a álló lemezkazán 2 colos előremenő és visszatérő csatlakozókkal szerelve. A szivattyú beépítése az én utólagos kalózkodásom eredményeképpen született, mivel az első gondolatom az volt, hogy nem képes a teljesítményéhez viszonyítva elég hamar megfordítani a vizet. A helyzet valamelyest javult, de mint ahogy írtam meg sem közelíti az ideális 90/70-es hőmérsékleti viszonyokat.
2. biztos vagyok a rotyogásba, mert kb 5 percenként egy nagyobb buborék hangját is lehet hallani a fűtési cső előremenő szakaszában távozni és nagyjából 1-2 hetente 5 liter vizet pótolok a 440 literes víztérfogatú fűtési rendszerbe. Ebből adódóan "szinte" biztos vagyok abban, hogy elfőzi.
Azt még nem próbáltam meg, hogy felfűtsön 70-80 fokra, mivel már 50-60 foknál elég intenzíven hallható a rotyogás , gyakoribbá is válik a gázbuborék távozása, és ezért le is van szabályozva a gázégő teljesítménye az esetleges hőcserélő károsodások miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!