Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Lehet a két szakmát egyben?

Csengii kérdése:

Lehet a két szakmát egyben?

Figyelt kérdés
Engem nagyon érdekel a fotózás,de a rajz tehetségem egy tízes skálán úgy kettő. Az nagy baj hogy kicsit tudok csak rajzolni? A második pedig az hogy szeretek olvasni és könyvtárosnak is mennék szívesen,és én most arra gondoltam hogy a kettőt lehetne-e egybevonni,kombinálni a két szakmát mert fotózással és könyvekkel is szeretnék foglalkozni. Lehetséges ez?

2013. jan. 13. 19:47
 1/4 anonim ***** válasza:

Nem tudom miket tanulnak a fotósok, de nem hiszem, hogy ott rajzolgatni kéne.

Egybevonni nem lehet, max. úgy, hogy jelentkezel mindkét szakra és ha felvesznek akkor párhuzamosan csinálod a kettőt. Így viszont duplán fogynak az államilag fizetett féléveid, arról nem is beszélve, hogy 2 helyen egyszerre nem lehet az ember, tehát fele órákra be se tudnál járni.

Szerintem a megoldás, hogy menj el könyvtárosnak és mellette hobbifotósnak.

2013. jan. 14. 03:40
 2/4 anonim ***** válasza:

Vannak néhányan, akik több szakmát is kitanulnak, művelnek. Persze egymás után tanulják ki. Aztán ahogy az élet és a körülmények hozzák, egyiket vagy másikat használja. Esetleg az egyik ismereteit másikhoz. Ez csak jó lehet.

És ha te is megteszed, csak több lehetsz, csak könnyebb lehet az életed.

2013. jan. 14. 11:20
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat :)
2013. jan. 14. 19:03
 4/4 anonim válasza:

Hű, ez egy jó régi kérdés, viszont nagyon érdekes. A fotózásnak és a könyvtár szakmának van egy nagyon erős közös halmaza, ez pedig a fotó archívum kezelés. Ez pedig olyan terület, ami nagyon fontos és kevesen ismerik elég jól. Viszont pechedre Magyarországon se a könyvtárosokat se a fotósokat nem szeretik jól megfizetni, így sajnos egyik munkával se nagyon fényesek a karrier lehetőségeid és a közös halmaz meg aztán pláne mostoha gyermeke leginkább mindkét szakmának. Ha mindkettőt kitanulod és kitartasz mellettük, akkor esetelg külföldön egy stock vagy hír fotóügynökségnél talán még jól is meg lehet élni belőle. De mérget azért nem vennék rá.

Sajnos Magyarországon egyre kevésbé fordítanak erre komoly figyelmet és szakértelmet. A legtöbb újságnál folyamatos költség lefaragások és leépítések vannak, így azokat, akik korábban a fotó archívumokat kezelték, sőt már a képszerkesztők is egyre inkább mennek a levesbe. Az egyre rosszabbul fizetett és egyre jobban túlterhelt fotósokra bízzák a saját anyagaik archiválását, amit vagy elvégeznek, vagy nem, vagy jól sikerül, vagy nem és a képszerkesztői munkát is egyre inkább rájuk terhelik, ami egyre romló színvonalú és felületesebben kezelt archívumokat eredményeznek. (Tisztelet a kivételnek.)

Szakmai területnek mindkettő és a közös halmauk is érdekes, én sem véletlenül foglalkozom ezekkel a dolgokkal, de a jövődet és a karrieredet nem biztos, hogy érdemes erre építeni - és ha igen, akkor is tanulj mellette minél több más dolgot is, hogy jobbak legyenek a megélhetési esélyeid!

2015. nov. 2. 18:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!