Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Szem látás kérdés? Bővebben lent.

Szem látás kérdés? Bővebben lent.

Figyelt kérdés
Mitől van az, hogy sötétbe, ha ránézek valami halvány megvilágítású tárgyra és nem látom azt, de ha kicsit mellé nézek, akkor meg látom?
2013. jan. 8. 21:49
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Mivel gyerekkoromban engem is foglalkoztatott a kérdés, és most eszembe juttattad, kicsit Googleztam neked:

A fényt a szem belső, hátsó falán található retinán elhelyezkedő fotoreceptorok alakítják idegi jelekké. Ezeknek két fajtája létezik, a csapok és a pálcikák. A csapok nappal biztosítják a színlátást, gyenge fényben viszont a színeket már nem érzékelik, és jelentősen csökken szerepük. A pálcikák ezzel szemben elsősorban sötétben érvényesülnek, de ilyenkor nem látunk színeket. Míg a csapok több tíz vagy száz, a pálcikák akár már egy fotonra is képesek reagálni. Eloszlásukat tekintve a csapok jórészt a retina közepén találhatóak, a pálcikák azonban kicsit kijjebb. Ebből következik az, hogy nappal a látóterünk közepén lévő dolgokat látjuk a legélesebben, sötétben viszont a megfigyelni kívánt dologra nem közvetlenül kell ránéznünk, hanem kicsit mellé vagy fölé (kb. 20 fokos szögben), és akkor több részletet fogunk látni rajta.

Immáron a rejtély lelepleződött :)

2013. jan. 8. 22:20
 2/2 A kérdező kommentje:
Értem már köszi! Én is valami ilyesmire gyanakodtam(:
2013. jan. 8. 22:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!