100-nál több ember válhat együtt folyékonnyá?
Érdekes feltevés :)
Nem hiszem, mert nem működik a termodinamikus mozgások kiátlagoló szerepe, emiatt sok ember által alkotott folytonos közegnek van "emlékezete", azaz nem írható le néhány állapotjelző segítségével (mint a folyadékok), hanem a közeg pillanatnyi helyzete függ attól, hogy mi történt vele korábban. Továbbá nincsen az emberek közt olyan erős vonzó kölcsönhatás, vagy annak megfelelője, ami biztosítja egy folyadék esetén, hogy "egyben marad", azaz nem gáz halmazállapotú. Emiatt nem alakul ki például felületi feszültség a tömeg határán, ami miatt nehezebb lenne elhagyni a tömeget.
Ettől függetlenül még lehetséges egy embertömeg vizsgálata valamiféle folytonos közegként, de az nem folyadék, inkább valamiféle granuláris anyagra emlékeztet szerintem, de nem foglalkoztam behatóan a témával. Mindenesetre lehet, hogy érdekes dolgokat tudhatnánk meg belőle:)
köszönöm a válaszokat:)
ugye az embereket atomok építik fel, akkor az ember viselkedhet maga is atomként? Fizikai kapocsok nem igazán léteznek köztünk, de képesek vagyunk pl megrázni egymást illetve érzelmi kapcsolatokat kötni. Talán telepatikusan is kapcsolatba lépni, bár én ezt kétlem. De lényeg: lehet, hogy az ember maga is egy különösen összetett atom és az atommag az agy?
Mint említettem, felülről nézve mindent le lehet írni statisztikával. Lehet te pontosan meg tudod mondani, mit miért teszel, de kívülről akkor is véletlenszerűnek tűnik és beleillik a statisztikákba.
Ugyanezen elv mentén haladva mi az élőlény? Tetszőleges anyaghalmazra rámondhatjuk, hogy van tudata, egy emberre, egy hangyabolyra, egy városra, egy bolygóra, a bolygó egyik felére, vagy épp a közepén egy banán alakú magmafoltra. Nincs értelme a kérdésnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!