Nincs két egyfoma hópehely?
Valahogy ezt a kifejezést sosem értettem.
Ezt csak akkor lehetne így kijelenteni, ha valaki már megvizsgálta volna az összes hópelyhet, ami valaha esett, és tudná, hogy a jövőben milyen lesz az összes hópehely, ami le fog hullani.
Enélkül maximum annyit mondhatunk, hogy "az eddig megvizsgált hópelyhek között nem volt két egyforma."
Tényként állítják, mert elég sokat megvizsgáltak már, mielőtt levonták ezt a következtetést.
Igazad van abban, hogy valami esély van rá, hogy létezhet két egyforma hópehely, de ez nagyon elenyésző, és gyakorlatilag bizonyíthatatlan is, hiszen a földre hullt hó nagy része már rég elolvadt :P De ettől függetlenül is, ha megvizsgáltak mondjuk 100.000 hópelyhet, amik között nem volt két egyforma, akkor már elég tényszerű a dolog.
Persze mindenbe bele lehet kötni, a tudományos tények jelentős része nem is tény a szó szoros értelmében, csupán következtetés az alapján, hogy az eddig elvégzett kismillió kísérlet mind alátámasztja a hipotézist. De ezekkel, és a hópelyhekkel kapcsolatban is az a helyzet, hogy a 0,000...01% esély bár ott van, mert ott kell lennie, de ez annyira elenyésző, hogy ezt viszont nem lehet tényként kezelni.
"De miért lehetetlen? Mondhatjuk azt, hogy az esély 0,0000001%, de akkor sem zárhatjuk ki teljesen."
Persze, annak is 0nál nagyobb a valószínűsége, hogy testem minden atomja Hawaii-n van, miközben Magyarországon épp ezt az üzenetet írom. (Kvantummechanikából kijön, ha nem hiszed.) Mégis azt mondom, hogy én a számítógép előtt ülök, és nem azt, hogy igen nagy valószínűséggel teszem ezt.
Nekem semmi problémám a hiteddel, felőlem abban hiszel amiben akarsz. Én is hiszek valamiben, és egyáltalán nem veszem zokon, ha kifigurázza valaki (bár igaz, ez egyénfüggő, de mindenki mindig önmagából indul ki).
Egyrészt nem én kezdtem, hiszen Te jöttél vallási dologgal a tudomány topicba. Másrészt egy rossz szót nem szóltam a hitedről; az, hogy Te magadra veszel egy vicces megjegyzést - ami ráadásul még igaz is lehet ha elég sokáig élünk -, az hagy ne az én problémám legyen már.
Teljesen mindegy hogy az univerzum életkora milyen nagy lenne, mert olyan kis elemi mérettartományok vannak.
Csak a plankegységnyi méretben van két egyforma dolog.
pont
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!