Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ma olvastam, hogy zene hatásár...

Ma olvastam, hogy zene hatására a hangszalagok rezegni kezdenek. Ez igaz?

Figyelt kérdés
És hogyan lehetséges ?
2009. aug. 21. 14:08
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
84%

Ez inkább fizika, mint "csoda" :)

Ugyanis a zene rezgés. És ez a rezgés képes más anyagot is rezgésbe hozni bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Pl. ha megütsz egy 440 Hz-es hangvillát, majd egy másik hangvillát, amely szintén 440 Hz-es mellé teszel, akkor az egyik hangvilla a másikat is feléleszti.

De pl. olyan húros hangszereken, ahol azonos hangra húzott húrok is vannak (pl. citera) az egyik húr megpendítése (megfelelő hangolás esetén) az összes többi, azonos hangra húzott húrt is rezgésbe hozza, azaz az egyező sajátfrekvenciájú anyagok egymást rezgésbe hozzák.

Valószínűleg ez játszódik le a hangszálakban is a zene hatására.

2009. aug. 21. 15:43
 2/13 A kérdező kommentje:
köszönöm válaszod :)
2009. aug. 21. 15:54
 3/13 anonim ***** válasza:
11%
igaz de nem hangrezgés miatt, hanem az átélés miatt.
2009. aug. 21. 16:47
 4/13 Thurston ***** válasza:
58%
Az első remekül leírta a lényeget. És ebből kitalálhatod, hogy bizonyos hangok hatására bármelyik szerved rezgésbe hozható tulajdonképpen.
2009. aug. 21. 23:31
 5/13 A kérdező kommentje:

hát ez érdekes :)

köszi nektek :)

2009. aug. 22. 11:04
 6/13 anonim ***** válasza:
58%
Minden hang az anyagok rezgése. Ergo ha hallod a zenét akkor a hangszálaid is hallják, azaz rezegnek. De gondolom nem erre gondoltál.
2009. aug. 22. 12:12
 7/13 anonim ***** válasza:
58%
Fentieknek igaza van, kiegészíteném még azzal, hogy épp ezért a terhesség idején a magzat is mindent hall, érez, a rezgéseken keresztül. :]
2009. aug. 25. 11:55
 8/13 anonim ***** válasza:
Sőt még ha olvasol, állítólag akkor is követik a hangszalagjaid a szavakat.
2010. márc. 30. 12:26
 9/13 anonim ***** válasza:
Én is tapasztaltam a jelenséget, hogy ha elhiszem, hogy jól tudom utánozni az adott énekest, akit akarok, akkor tényleg sokkal jobban tudom utánozni.Rengeteg énekest tudok elég élethűen utánozni.Persze ehhez kell gondolom adottság is.Szerintem nem mindenki képes erre.
2010. jún. 8. 19:11
 10/13 Thurston ***** válasza:

19:11

De. Csak valaki rájön erre hamar, valaki meg talán soha. Szerencse és gyakorlás kérdése.

2010. jún. 8. 19:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!