A pép az szilárd vagy folyékony?
A kettő között..
Szilárd semmiképpen sem, de nem is folyékony, ha erőltetem a dolgot, akkor inkább folyékony
Az elemi homok szilárd..
Mit mondasz egy vödör sörétre? Szilárd az is, ugye?
Így már más tészta? Ha nylonzsákba rakom, ugyanazt a formát adja, mintha vizet raknék bele...
De azért más a halmazállapotuk.
(Tudom a homoknak vannak folyékony halmazállapotú tulajdonságai, érdekes anyag ebből a szempontból).
A pép nem halmazállapot, mert nem egy anyag, hanem több. Általában egy kolloid rendszer, amiben folyadék és szilárd részecskék keverednek, ezért mutat a kettő közti tulajdonságokat. Jellemző, ha a pép kiszárad (tehát elveszti a folyadék összetevőjét), szilárd lesz.
Másik ok lehet az, ha egy folyadék belső súrlódása (viszkozitása) nagyon nagy. Ilyenkor tulajdonképpen folyik, csak nagyon lassan. Ilyen az üveg is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!