Ha a kamera lencséje kerek, miért csinál téglalap alakú képet?
1. válaszoló: Jó a válaszod csak mostanában nem használunk filmes fényképezőgépet.
Helyette van az érzékelő ami téglalap alakú szint úgy mint a film ami anno volt.
pl.:
ugyanezen gondolkodtam tegnap
és ha kör alakú képet készít a film miért nem volt ugyan úgy kör alakú? van egy része a képnek amit rögzítettek, de nincs rajta a képeken?
Egyrészt a gazdaságosság miatt, másrészt megszokás és esztétika.
Gazdaságosság: egy filmszalagon sokkal jobban kihasználjuk a területet, ha egymás mellett négyzet alakúak a képek, mint ha körök lennének. Köröknél egy csomó rész felesleges, kihasználatlan, elveszik.
Megszokás/esztétika: évszázadok óta a dokumentumokat, rajzokat, festményeket négyzetes formában készítik. Tudom, hogy van más alak is, de nem az a jellemző.
A művészek ezen határokon belül komponálnak, a néző jobbára ezt szokta meg. A könyvek, újságok még inkább erre terelték a közízlést, így mire a fotózás megjelent, szerintem nem volt kérdés, hogy milyen alakú képek lesznek elterjedtek. Amúgy manapság a megjelenítőink is nagyrészt négyzetesek, és a képadatok tárolása is sokkal egyszerűbb X x Y képpont formájában, mint egy körterületen.
Igen az objektív képének egy része nincs rajta a filmen/képérzékelőn, de vehetjük úgy, hogy az nem is a kép része, hiszen azt eleve a lehagyásokkal komponáljuk a keresőben vagy az LCD-n.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!