Kémia segitenétek?
A tolteseket is legyszi!
HCl+NH4OH.--
H2SO4+NH4OH --
H3PO4+NH4OH --
HCl+Ca(OH)2 --
H2SO4+Ca(OH)2 --
Elmagyarazna vki hogy is van ez? Elore is nagyon koszonom
Ezeket úgy tudod megoldani, hogy a savak "elejéről" leveszed a hidrogéneket és a bázisok OH csoportjaival párosítod őket. Így víz lesz. A maradékot pedig összerakod, abból lesz a só. Amire figyelni kell az az, hogy vannak többértékű savak és bázisok is, tehát vannak olyan vegyületek, amiken több H vagy OH van. Ilyenkor annak megfelelően kell a "maradékokat" összepárosítani.
Pl. H2SO4+NH4OH-nál. A kénsavnak két hidrogénje van, az ammónium-hidroxidnak pedig csak egy OH csoportja. Ilyenkor ahhoz, hogy ne maradjon végül semmi "pluszban", az utóbbiból kettőt kell venni. Láthatod, hogy ha leveszed az NH4OH-ról a OH-t, az a kénsavnak csak egy hirogénjével tudna reagálni, neki viszont kettő van. Ezért az ammónium-hidroxidból kettőt kell venni. Így a kénsav mindkét hidrogénje elreagál, lesz belőle két víz. A maradékokkal pedig csak annyit kell csinálnod, hogy összerakod őket, így lesz a só: (NH4)2SO4
Máshogyan ugyanezen példa mentén:
-Először is állapítsd meg, hogy melyik a sav és melyik a bázis. Ha látsz OH csoportot, akkor az bázis. Ha nem, akkor az sav.
-Mivel sav-bázis reakcióról van szó, ezért víz mindenképpen keletkezik. Ki is egészítheted a reakcióegyenletedet:
H2SO4 + NH4OH= _ + H2O
-Utána állapítsd meg azt, hogy mekkora töltést ellensúlyoznak az OH csoportok vagy savak esetén a hidrogének. Ahány OH van egy molekulában, annyiszorosan pozitív a töltés, ahány H van, annyiszorosan negatív. Jó, ha föléírod. Itt tartunk:
H2SO4(fölötte: -2) + NH4OH(fölötte: +1)= _ + H2O
-Ha ez megvan, rakd össze a sót. Ezt annak a mintájára csináld, mint amikor a fémek oxidációját tanultátok. Pl.: Az alumínium +3, az oxigén -2. A legkisebb közös többszörösük a 6. Ez után leosztod a hatot hárommal majd kettővel és megkapod, hogy melyikből mennyit kell venni: elő is állt az Al2O3. Ugyanígy számolod ki, ha egy bázisnál és egy savnál kijön egy töltés. Pl. a H2SO4 töltése -2, az NH4OH-é +1. A legkisebb többszörösük a kettő. Leosztod a hidrogének és az hidroxidionok számával és így megkapod, hogy az SO4-ből egyet, az NH4-ből pedig kettőt kell venned. Így meg is van a sód: (NH4)2SO4
Itt tartunk:
H2SO4(fölötte: -2) + NH4OH(fölötte: +1)= (NH4)2SO4 + H2O
-Mivel látható, hogy az NH4 csoportból kettő kell a sóhoz, ezért a kiindulási anyagokhoz be is írhatod, hogy kettő kell hozzá:
H2SO4(fölötte: -2) + 2NH4OH(fölötte: +1)= (NH4)2SO4 + H2O
-Ez után nincs más dolgod, mint hogy megnézed, hogy mennyi víz keletkezik. Minden OH egy H-val párosul és képez H2O-t. Összeszámolod. Van 2db H-ünk és 2db OH-csoportunk. Ezekből 2db H2O lesz. Beírod, és örülsz, hogy megoldottál egy egyenletet.
H2SO4(fölötte: -2) + 2NH4OH(fölötte: +1)= (NH4)2SO4 + 2H2O
Ennek a mintájára az összes többi megoldható.
A tObbit is megoldanad kerlek szepe.
Egyeb a tanar egy idiota nem tudom ezeket a kepleteket
Azt is ird le kerlek pl. A keletkezett anyagok toltese hajyszoros ....mmmmm.
Ha ezt Megteszed en nagyn halas leszek neked
Felreerted
En megcsinaltam a feladatyot sokat gondolkoztam rajta
Azert irtam neked, hogy te talan meg tudod csinalni
Ha akarod en elkuldom azt amit megcsinaltam csak felek, hogy majd kette all a szemed attol amit irtam a fuzetembe
Hianyoztam is a gipszem miatt, aztan megkerdeztem a tanart, de az nem volt hajlando valaszolni.
mondta, hogy mërt nem voltam bent oran.
normalis ez
na mindegy tehat en nem vok lusta csak mar annyi embertol kerdeztem meg es ok sem tudtak ugyhogy ezert irtam ki kerdesnek, mert mar nem tuydtam mit csinalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!