Ma olvastam egy oldalon hogy egy fekete lyuk közelében megáll az idő! Kérlek nézzen valaki utánna egy megbízható oldalon vagy adja meg a címét! Ja és még valami: valaki meg tudja nekem magyarázni (ha van ilyen) hogy miért van? Kössz mindent!
Egy nem tudományos pontosságú, de szemléletes magyarázat:
Az anyag atomokból áll, az ataomokban elektronok keringenek. Az elektronok a keringési sebességüknek megfelelő frekvenciájú fényt (fotonokat) bocsátanak ki. Ezek a fotonok a gravitációs térben felfelé haladva veszítenek az energiájukból, vagyis a frekvenciájuk csökken. Ezért a fenti megfigyelő úgy érzékeli, hogy a lenti atomokban az elektronok lassabban keringenek, mint kellene, és mivel minden atomokból áll, ezért lent minden lassabb, vagyis lassabban telik az idő.
Lehet hogy szemléletes, csak éppen semmi köze a valósághoz:
Az atomban nem keringenek az elektronok, csak a Bohr féle atommodellben.
Akár kering - akár nem, nem bocsáthat ki sebességarányos energiájú fotont. Ha így lenne, folyamatosan csökkenne az energiája, ennek két következménye lenne: 1. Nem diszkrét fotont bocsátana ki, hanem folytonos spektrumot. 2. Az elektron az atommagba zuhanna. Mindkettő ellentmond mind a józan észnek, mint a tapasztalatainknak.
Nyilván elkerülhetetlen volt, hogy egy okostojás kioktasson a középiskolás fizikából, hogy bemutassa, mennyire okos.
Magam is írtam, hogy a leírás nem pontos, arra való, hogy egy laikusnak is legyen valami képe a dolog magyarázatáról. És még arra is jó, hogy nagyságrendi becslést adjon az idődilatáció mértékére.
Egyébként meg tanuld meg: Semmilyen elmélet nem magyarázza pontosan a valóságot. Minden elmélet csak egy modell. Ezek közül a Bohr féle modell is egy, és valamilyen szinten jó leírást ad. Más modellek meg még jobbat. De bármelyiket is választod, mindegyik csak egy modell.
Megáll az idő, ha rád talál az ajkam lángolón,
A végtelenben járunk álmodón,
Minden más elmúló,
Csak ez az emlék el nem száll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!