Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Milyen hosszú lánccal kössem...

Zsoltiba kérdése:

Milyen hosszú lánccal kössem meg a kecskémet?

Figyelt kérdés

Adott egy kör alakú rét ("d" átmérővel).

A rét szélére (a körvonal bármely pontjára) leverünk egy karót, amihez kikötjük a kecskét.

Kérdés: Mekkorára kell választani a lánc hosszát, hogy a kecske a rét területének a felét tuja csak lelegelni?

2012. okt. 14. 22:47
 1/9 anonim ***** válasza:

A széle esetén kb. r(=d/2), de ha a közepe lenne, kb. r/2 lenne.

Szóval az átmérő fele kb.

2012. okt. 14. 22:54
 2/9 A kérdező kommentje:

Próbáltam már mindkettőt!

Amikor a szélére kötöttem ki "r" hosszú lánccal, akkor nem sikerült szegénynek lelegelnie a felét.

Amikor pedig a rét közepére kötöttem ki r/2 hosszúságú lánccal, akkor kb. az 1/4-edét legelte csak le!

2012. okt. 14. 23:34
 3/9 anonim ***** válasza:

Szerintem a kérdés egyértelmű:

[link]

( h a lánc Hossza.) A megoldáson még gondolkozni kell!

2012. okt. 14. 23:44
 4/9 anonim ***** válasza:

A feladatnak nincs zárt megoldása.

A keresett terület többféleképp is összerakható, a legegyszerűbben talán két körszelet összegeként fogható fel.

Ha

r - a legelő sugara

R - a lánc hossza

akkor a következő egyenletet lehet felírni:

(R²/2)(2α - sin2α) + (r²/2)(2ß - sin2ß) = r²π/2

A továbbiakban az

R = 2r*cosα

ß = π - 2α

sin2ß = - sin4α

sin²α + cos²α = 1

összefüggések felhasználásával a

sin2α - 2α*cos2α = π/2

kifejezés adódik, amit csak iterációval lehet megoldani, legalább is én nem találtam jobbat.

Ami nem jelenti azt, hogy nincs. :-)

Néhány lépés után a következő eredményeket kaptam:

α ≈ 54,5916

R/r = 2*cosα ≈ 1,1588

Ha így nem elég világos, holnap küldök egy ábrát, de szerintem azt te is meg tudod rajzolni.

DeeDee

2012. okt. 15. 02:48
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm :-)

Az eredményt elnézve jónak tűnik, bár nem sikerült rekonstruálnom pontosan a gondolatmenetedet (sok időm nem is volt rá). Ott leakadtam, hogy mit is nevezel valójában α-nak és ß-nak? Ha a 3/4. válasznál jelzett ábrából indulok ki (köszönet a készítőnek!) a B-B' szakaszhoz tartozó középponti szög ennek megfelelően 2α és 2ß lehet.

2012. okt. 15. 09:08
 6/9 anonim ***** válasza:

"kifejezés adódik, amit csak iterációval lehet megoldani, legalább is én nem találtam jobbat.

Ami nem jelenti azt, hogy nincs. :-)"

De azt jelenti :) Ez a példa egy olyan probléma, ami nem oldható meg egzakt matematikai módszerekkel. Kizárólag közelítéssel. Így fontos definiálni, hogy milyen pontossággal kell az eredmény (Bár ha jól sejtem, pont a probléma felismerése a cél az adott példa feladásakor...)

2012. okt. 15. 10:24
 7/9 A kérdező kommentje:

Nyilván.

Nézzétek meg a "Hány szeletre vágja fel a nagymama a süteményt?" című kérdést is!

2012. okt. 15. 11:15
 8/9 anonim ***** válasza:

Igen, jól következtettél a szögekre, és igazolásul az ábra, amit az előző válaszomban említettem:

[link]

Remélem, így már érthető, de ha kéred, elküldhetem a teljes levezetést is.

Ha bármi kérdésed lenne, írj nyugodtan.

DeeDee

2012. okt. 15. 12:20
 9/9 anonim ***** válasza:
Beleversz a földbe egy 3/4-es acélcsövet majd fogsz egy merev hosszabb betonvasat vagy inkább 1/2 vízvezeték acélcsövet és annak a végét meghajlítod L alakba és beleteszed a levert csőbe hogy ne csússzon ki. Az egész kóceráj a földtől magasabb legyen. Ennek a végére kötöd a láncot és annyit szabályzol amennyit akarsz.
2019. máj. 15. 04:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!