Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » IRODALOM! Paul Verlaine -...

IRODALOM! Paul Verlaine - holdfény cimű versét kellene elemezni (hogy mit hogy ért az iró) és ehhez kellene segitség?

Figyelt kérdés
2012. szept. 30. 20:49
 1/8 lindmayer ***** válasza:
0%

"hogy mit hogy ért az író"

na ez az amit nem kéne elemezni: honnét a francból kéne tudni, hogy mire gondolt, vagy mit értett alatta?

2012. szept. 30. 21:21
 2/8 A kérdező kommentje:
na hát ha a tanárnő is igy fogná fel, nem lennének ilyen gondok :D
2012. szept. 30. 21:23
 3/8 anonim ***** válasza:

Azért ha elolvasod a verset, eléggé jól körvonalazódik, hogy milyen érzések jelennek meg benne (még ha teszem azt a költő épp akkor nem is azt érezte). Szóval ne a költő életérzésére koncentrálj, hanem arra, hogy mi van leírva a versben, mert a tanár biztosan azt kérdezte, nem pedig a költő aktuális gyomorfájását. (Vagy te értetted rosszul, vagy ő mondta félreérthetően, de a lényeg, hogy a versben megjelenő érzések a kérdés.)

Meg aztán a verselemzés nem csak ebből áll. Ha nem is jönnél rá az érzésekre, akkor is lehet szépen keresni metaforákat, soráthajlásokat, megszemélyesítéseket, alliterációkat, meg lehet nézni a rímképletet, a ritmust, a szótagszámot, a hangrendet meg az egyéb költői eszközöket. Ebből áll ugyanis az elemzés. Ezzel a hisztivel, hogy „mit tudhatom hogy mit érzett a költő” csak a hülye és/vagy lusta diákok szokták lepasszolni a feladatot. Te melyik vagy?

De persze mindig a tanár a hibás.

2012. okt. 1. 07:21
 4/8 anonim válasza:
0%

Elolvastam ezt a műremeket! le kell lőni azt a tanárt aki ezt elemezteti Egy sötét költő sötét müremeke! még Glázser Bozsó is jobbakat írt.

"SZERELEM SZERELEM

lerobbant autómat"

2012. okt. 7. 08:21
 5/8 anonim ***** válasza:

Kedves előző!

Ízléseken nem vitatkozunk, ha neked jobban tetszik Glázser úr költészete, lelked rajta. Sőt, ha úgy véled, hogy kizárólag könnyed kínrímeket kéne a diákoknak oktatni, akkor ma már lehetőséged van mozgalmat indítani, petíciót, beadványt írni, népszavazást kezdeményezni, és célodat demokratikus úton elérni, ha a nép többsége melléd áll. Ha úgy érzed, hogy országos jelentőségű problémára bukkantál, kezdj neki.

Addig is, sajnos a tanárnak elő van írva, hogy mely költő számít a tananyag részének, ettől nem térhet el, akár szereti, akár nem.

Nem mellesleg, szerintem aki egy vers elemzéséért halálbüntetést javasol ("le kéne lőni azt a tanárt..."), az az igazán sötét lelkű, nem pedig Verlaine.

2012. okt. 7. 09:51
 6/8 anonim ***** válasza:

#5:

Nyugi, csak fiatalok... legtöbbször azt sem tudják, hogy mit mondanak.

Verlaine nagyszerű költő, mégha nem minden verse könnyed.

A kérdezőnek meg tanácsolom, hogy olvassa el a költő életét, majd a verset és a kettőből a benne kialakuló képet írja le.

Egyébként Verlaine: Érzelmes párbeszéd c. verse mindent visz - szerintem. :)

2012. okt. 8. 08:11
 7/8 anonim válasza:

Amit ne felejts el egy dolgozatnál se, és az érettségin se: NE azt írd, hogy a költő mit gondolt, hanem:

Szerintem a költő ezt úgy gondolta, hogy....

Nekem ezzel azt sugallja az író, hogy....

Azt gondolom, hogy a költő ez alatt azt érti, hogy....

A verselemzéssel kapcsolatban mindig ez az első ami eszembe jut, hogy a magyartanárunk mindig lecseszett minket, hogy honnan tudjuk, hogy a költő mit akart.

Másrészt pedig ha azt írod, hogy a "véleményem szerint",

abba nem köthet bele, mert akármekkora baromság, neked ez jön le egy versről. De nem fogod rá a költőre, hogy ő is ezt gondolta. :) Sok sikert!

2012. okt. 8. 09:19
 8/8 T95 válasza:
Kedves névtelen kommentelő, aki Glázserre hivatkoztál! Nem értek veled egyet! Irodalomórán nemrég olvastuk ezt a verset és szerintem gyönyörű, sőt, egyenesen tökéletes. Az elemzése sem kellene, hogy gondot okozzon, hiszen ha elolvasod, biztosan rájössz, hogy a legtöbb szimbolistához hasonlóan Verlaine is elszakadt a valóságtól és mindent jelképekben, illetve motívumok segítségével fejez ki. Nekünk szerencsére nagyszerű magyartanárnőnk van, aki a legunalmasabbnak tűnő versről is úgy tud beszélni, hogy teljesen magával ragad a végére. Félreértés ne essék, nem támadni akarom a nézetedet, mely szerint ezt nem kéne elemeztetni, stb. Csupán közöltem, hogy szerintem nem kell elítélni olyasmit, amit még nem tudunk és/vagy értünk.
2012. nov. 8. 11:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!