Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi a "transzzsír"?

Mi a "transzzsír"?

Figyelt kérdés
Egyre többet olvasok róla, de nem tudom mi az.
2012. szept. 29. 10:35
 1/7 Ozmium42 ***** válasza:
44%

Egyébként azt jelenti, hogy a zsírsav láncban kettős kötés(ek) van(nak), a transz pedig a konformációra utal:


[link]


Itt láthatod, hogy a cisz konformációban a hidrogének egy oldalon vannak, a transz konformációban pedig ellentétesen, és ezért más a lánc alakja. Ugyanarról a molekuláról van szó, mégis más fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, más az olvadáspontja például.


Az olvadáspont azért fontos, mert ezek a zsírok beépülnek a sejtmembránba, és így megváltoztatják annak merevségét. Az egyenes zsírsavláncok merevítik (ezek általában szobahőmérsékleten is szilárd zsírok), az elhajló, "megtört" zsírsavláncok a folyékonyságot növelik, ezek szobahőmérsékleten folyékony olajok.


A telített zsírsavak nem képesek cisz-transz izomériára, csak a telítetlenek, amik kettős kötést tartalmaznak.

2012. szept. 29. 10:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 Ozmium42 ***** válasza:

Bővebben:


[link]


Nem tudom, miért nincs magyar nyelvű szócikk erről.

2012. szept. 29. 10:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 Hazardteam válasza:
35%
A transz-szibériai vasút síneinek a talpfáit ilyen zsírral kezelték, hogy ne rágják meg télen a zúzmórágó rénszarvasok a tajgán, ugyanis baromibüdös és elriasztja őket. Persze ez még a tunguzka meteorit előtti időkben volt, szóval azóta kicsit átalakult a népnyelvben. Biztos ismered azt a kifejezést, hogy olyan jól esik valami "mintha transzzsírral kenegetnének", vagy "kinek a transz, kinek a transzné", "Transz zsírozd és uralkodj" "transzzírozom kezeimet" "amit ma megtranszzsírozhatsz, ne halaszd holnapra" "Transzzsíros olló a transzzsíroscsőrű hollónak nem vájja ki a transzzsíros szemét" és így tovább.
2012. szept. 29. 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
Hidrogénezéssel jön létre a telítetlen zsírsavakból.
2012. szept. 29. 20:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 Ozmium42 ***** válasza:
Amit az utolsó írt, az nem igaz. Attól lehet transzzsír, hogy nincs hidrogénezve. Ha hidrogénezed, akkor a kettős kötéseket hidrogénezed, és így telített zsírt kapsz. Az pedig nem lehet transz.
2012. szept. 29. 20:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:

Ozmium42! Köszönöm az alapos választ, igyekeztem megérteni. Sajnos kevés embernek telik Olívaolajra, vagy természetesebb zsiradékra. Jó lenne tudni mi az egészségesebb a főzéshez. Disznózsír, napraforgó,vagy repce olyaj, vagy baromfi testhályzsír?

Sütéshez a vaj, vagy a margarin, vagy a zsír?

Az utóbbit érzem a leg megfelelőbbnek, mint 'ha a baromfi testhályat dolgozná fel a szervezet legkönnyebben. Én évek óta ezzel főzök és szívbarát Flóra margarinnal sütök. Koleszterinünk rendben van, a bélműködés is kielégítő.

2012. szept. 30. 04:46
 7/7 A kérdező kommentje:
Hazardteam! Köszönöm, soha nem hallottam ezekről a közmondásokról ilyen formán.
2012. szept. 30. 04:49

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!