Mi a "transzzsír"?
Egyébként azt jelenti, hogy a zsírsav láncban kettős kötés(ek) van(nak), a transz pedig a konformációra utal:
Itt láthatod, hogy a cisz konformációban a hidrogének egy oldalon vannak, a transz konformációban pedig ellentétesen, és ezért más a lánc alakja. Ugyanarról a molekuláról van szó, mégis más fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, más az olvadáspontja például.
Az olvadáspont azért fontos, mert ezek a zsírok beépülnek a sejtmembránba, és így megváltoztatják annak merevségét. Az egyenes zsírsavláncok merevítik (ezek általában szobahőmérsékleten is szilárd zsírok), az elhajló, "megtört" zsírsavláncok a folyékonyságot növelik, ezek szobahőmérsékleten folyékony olajok.
A telített zsírsavak nem képesek cisz-transz izomériára, csak a telítetlenek, amik kettős kötést tartalmaznak.
Ozmium42! Köszönöm az alapos választ, igyekeztem megérteni. Sajnos kevés embernek telik Olívaolajra, vagy természetesebb zsiradékra. Jó lenne tudni mi az egészségesebb a főzéshez. Disznózsír, napraforgó,vagy repce olyaj, vagy baromfi testhályzsír?
Sütéshez a vaj, vagy a margarin, vagy a zsír?
Az utóbbit érzem a leg megfelelőbbnek, mint 'ha a baromfi testhályat dolgozná fel a szervezet legkönnyebben. Én évek óta ezzel főzök és szívbarát Flóra margarinnal sütök. Koleszterinünk rendben van, a bélműködés is kielégítő.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!