Mi is pontosan az olvasószerkesztő feladata?
"Az olvasószerkesztő a kiadásra szánt szövegek nyelvi ellenőrzésével foglalkozik. Helyesírási és nyelvhelyességi hibákat, elütéseket, tárgyi tévedéseket, valamint stílusbeli hibákat javít. Nevezhető még nyelvi lektornak, kéziratgondozónak is." Idáig oké, de nem pontosan tudom, mennyire szabad belenyúlni a szövegbe? Feladatom szerint mindezeket kéne alkalmaznom egy riporton: -helyesírási hibák kiszűrése
-értelmi képzavarok megszüntetése
-stilizálás
-riport élvezhetővé tétele
Vannak igen butácska kérdések és válaszok is, ezekbe belenyúlhatok? (kihúzás, átfogalmazás, szócsere, mondat összevonás stb)
Amikor én az egyetemi lapunkban olvasószerkesztettem, akkor a jelmondat az volt, hogy a jót nem javítjuk még jobbra, csak a rosszat jóra.
Szóval a butácska riporter butácska kérdései benn kell, hogy maradjanak, de a nagyon értelemzavaró hibákat, szócseréket kijavíthatod. Viszont ha nem indokolt mondatokat összevonni (vagyis csak az az indok, hogy nem tetszik), akkor az nem feladatod.
A stílusbeli hiba egy gumicsont, nem cél, hogy az egész lap az olvasószerkesztő szája íze szerint legyen megírva, itt inkább arra kell gondolni, hogy ha a lap imázsába nem illik bele a kurv@ szó, akkor azt ki kell cserélni prostira. A butácska riporter butácska stílusát viszont benne kell hagyni, ha a szerkesztő jóváhagyta. Vagy írja át a szerkesztő.
Szerintem a legcélszerűbb az lenne, ha az illetékestől, azaz a főnöködtől kérdeznéd meg mindezt, ha nincsenek leírva a konkrét szabályok. :)
Ezzel magadnak is megspórolsz némi aggodalmat és bizonytalanságot, ill. nem fognak leszúrni, hogy valamit nem jól csináltál. :)
Véletlenül bukkantam erre a témára.
Ami meglep, hogy a kérdező szövege hemzseg a helyesírási és nyelvhelyességi hibáktól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!